IzdvojenoKultura

MAJA MRĐENOVIĆ O “CAREVOM NOVOM ODIJELU” HERCEGNOVSKOG POZORIŠTA I HERCEG FESTA

Predstava “Carevo novo odijelo” koprodukcija Hercegnovskog pozrišta i Herceg festa odigrana je ovog ljeta u Kotoru na festivalu pozorišta za djecu i u Tivtu na Purgatorijama. Glumačku ekipu u kojoj su Miloš Pejović, Dejan Đonović, Goran Slavić i Slaviša Grubića čeka i nastup na Budva grad teatru. Pozorišna kritičarka Maja Mrđenović  ovako je ocijenila predstavu koju je režirao  Petar Pejaković.

-Ironično-kritična, angažovano-zabavna „predstava o politici za djecu“ „Carevo novo odijelo“ Andersenovu pripovjetku proširuje i usložnjava razgranjavanjem toka priče (na početku se pojavljuju tri kandidata za cara, od kojih publika na osnovu programa bira jednog), improvizacijama, mnogobrojnim duhovito-funkcionalno upletenim intertekstualnim (na artefakte popularne kulture: bajke, romane, filmove , muziku…) i stvarnosnim referencama (afera „državni udar“, poznate floskule političara, učestvovanje Crne Gore u ratnim napadima na susjedne zemlje devedesetih, kupovina glasova, milionske krađe u sprezi vlasti i kriminala itd.). Na interaktivan i deziluzionistički način, razgrađuju se manipulativno-demagoški politički mehanizmi, koje pokreću isključivo beskrupulozni lični interesi. Takođe, kroz dijelove kao što su song sa plesom ubačen sa obrazloženjem „kakva bi to bila predstava za djecu u kojoj nemamo neki song da se malo veselimo i zabavljamo“, pretresa se i sama funkcija pozorišta za djecu, žalosno često viđenog kao didaktičko-zabavljačko sredstvo.

Pohvale Hercegnovskom pozorištu i Herceg festu, glumačkoj i ekipi koja se starala o pripremi i životu predstave i svakako reditelju Petru Pejakoviću sa kojim je ostvarena izuzetna saradnja.

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com