IzdvojenoKultura

MAGIČNI KONCERT ITALIJANSKE GRUPE “CANTO LIBERO” NA TVRĐAVI FORTE MARE

Brojna publika na tvrđavi Forte mare vratila se sinoć u zlatno doba italijanske muzike zahvaljujući koncertu grupe “Canto libero” iz Trsta, tribute bendu legendama italijanskog popa i takozvanih ‘lakih nota’, kantautoru Luću Batistiju i tekstopiscu Đuliju Rapetiju – Mogolu.

Kantautor Lućo Batisti spada u red najznačajnijih figura italijanske muzike. Izuzetno inovativan uspio je da nadogradi italijansku tradicionalnu melodiju, a tokom karijere prodao je više od 25 miliona ploča. Sarađujući sa tekstopiscem i producentom Đulijom Rapetijem Mogolom, oblikovao je pop i rok muziku u Italiji. Njima u čast oformljen je bend, koji je sinoć razgalio publiku u Herceg Novom izvodeći evergrine poput “Mi ritorni in mente”, “Una donna per amico”, “Marina”, “Quando, quando” i mnoge druge.

Poželjevši dobrodošlicu Novljanima i svim gostima našeg grada na tvrđavu Forte mare, gdje je, kako su rekli,  svaki trenutak magičan, organizatori iz Zajednice Italijana Crne Gore su predstavili ovu grupu  fantastičnih muzičara.

– Slušaćete najljepše pjesme legendarnog dua koji je promijenio istoriju italijanske muzike, u izvođenju benda od deset članova. Ovaj spektakl je osmišljen do najsitnijih detalja još od 2015. godine od strane koordinatorke projekta Arijele Patelin. “Canto libero” nije običan koncert, već veliki spektakl u čast zlatnog perioda dua Mogol – Batisti. Na sceni su muzičari koji imaju značajne karijere, a ovaj novi projekat je još jedna potvrda njihove velike posvećenosti muzici. Ovaj bend nudi muzički spektakl koji nije samo obrada  klasičnog repertoara ovog poznatog dua. “Canto libero” njihove originalne pjesme boji senzibilitetom sadašnjih izvođača, stavljajući im sopstveni pečat i praveći spoj čak i bluza i roka koje su ovi umjetnici gajili duboko u sebi.

Osim u Italiji, gdje sui m koncerti uvijek rasprodati, “Canto libero” je nastupao  u Sloveniji i Hrvatskoj, a pretrprošlog ljeta in a kotorskom Trgu od oružja.

– Ova turneja predstavlja nešto drugačiji spektaklt od onog već predstavljenog u Kotoru 2016. godine. Koncert svake večeri može biti drugačiji, ali ništa nije prepušteno slučaju i ono što se ne mijenja su do detalja urađeni aranžmani, dinamika, scenografija i video projekcije. U produkciji “Good vibration entertainment” iz Kopra, “Canto libero” predstavlja ideju Fabija Reda – Rosija, a u režiji Đovanija Vijanelija. Desetočlani sastav čine: vokal – Fabio Red Roso, klavir i muzički urednik – Đovani Vijaneli, na bas gitarama Emanuele Grafo – Grafiti i Luiđi Di Kampo, kompjuterska obrada i bas – Alesandro Sala, bubanj – Džimi Bolko, perkusije i bubanj – Marko Vatovani, klavijature – Luka Pikolo, sjajni vokali – Džoj Dženkins i Mikaela Grili, video – Franćesko Termini i fantastičan inženjer zvuka Riki Karioti.

Koncert je organizovan pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Podgorici i Zajednice Italijana Crne Gore, u saradnji sa Herceg festom, Opštinom Herceg Novi i Turističkom organizacijom Herceg Novi.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com