Izbori 2017.Politika

LOKALNI IZBORI 2017: SAOPŠTENJE DEMOS-MJERE ZA AFIRMISANJE PORODICE PRIORITET DEMOSA U HERCEG NOVOM

Ekonomska i sveopšta društvena kriza, osim brojnih posljedica, posebno pogađa mlade u Herceg Novom. Nebriga lokalne i državne vlasti prema porodici poprima zabrinjavajuće razmjere, navedeno je u saopštenju DEMOS-a.  Ta nebriga, moglo bi se reći, prerasta i u svoj teži oblik namjernog zapostavljanja, čija posljedica bi mogla biti stvaranje generacija bez zdravih ideala i sa pogrešnim ciljevima. Naša je obaveza da stanemo na put ovakvoj pošasti i zaustavimo uništavanje onoga što nam je ostavljeno u Crnoj Gori kao svetinja.

Alarmantni podaci o smanjivanju broja stanovnika za deset odsto između dva popisa i iseljavanju mladih morali bi učiniti da buduća vlast u Novom hitno donese podsticajne mjere u oblasti socijalne politike, sa naglaskom na afirmisanju porodice. Herceg Novi može biti opština za primjer po tome što će donijeti konkretne odluke u cilju afirmisanja zdravog društva. DEMOS nudi rješenja koja smo sebi stavili kao obavezu pred Novljanima kada smo predstavili naš program i ljude koji će taj program sprovesti. Kao mjere koje će se sprovesti u narednom periodu izdvajamo sljedeće.

Sve je veći broj mladih bračnih parova koji imaju potrebu za liječenjem neplodnosti. Po nekim istraživanjima ova brojka izlazi čak na 15 odsto. Kako je liječenje i vještačka oplodnja skup proces, a država finansira samo tri pokušaja vještačke oplodnje, mi u DEMOS-u ćemo, kao dio nove vlasti u Herceg Novom, obezbijediti da prvi pokušaj vantjelesne oplodnje bude na račun opštine, kao znak brige lokalne vlasti prema svojim građanima. Ova praksa nije nepoznata u regionu. Postoje pozitivne prakse ovako odgovornog ponašanja opština u Republici Srpskoj i Republici Srbiji.

Svjestan potreba novorođenčadi i teškoća svježih roditelja da obezbijede finansije za početni period, DEMOS se zalaže da za svako novorođenče roditelji dobiju jednokratnu pomoć opštine u iznosu od 200 evra. Ovim potezom želimo bar djelimično motivisati mlade parove da ne odlažu svoje roditeljstvo zbog finansijske nesigurnosti. Odgovorna lokalna vlast mora podržati porodicu.

DEMOS kao prioritet vidi i podršku školovanju najmlađih. Naš konkretan plan je da posebnom odlukom opštine svi osnovci dobiju besplatne udžbenike. Podsjećamo da je ulaganje u obrazovanje uvijek za dobrobit društva u kojem želimo da živimo.

To je samo dio naših konkretnih mjera, početak trajnog i sistematskog djelovanja za unapređenje socijalne politike. Briga o najranjivijim i najugroženijim djelovima društva, stvaranje uslova za razvoj prosperitetne zajednice i zdrave porodice ono su što izborna lista DEMOS – PRAVO NA BUDUĆNOST ZA HERCEG NOVI predlaže svojim sugrađanima. Zaokruživši broj 5 u nedjelju dajete glas za odgovorne ljude u opštinskoj vlasti, glas za Herceg Novi, glas za budućnost, navedeno je u saopštenju.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com