Društvo

LJETO U KUMBORU BOLJE NEGO LANI

U Mjesnoj zajednici Kumbor  boravi za 150 odsto više gostiju , u odnosu na  isti period lani. Riječ je o gostima koji ljetuju, većinom u privatnom smještaju. Stanari i gosti još nisu stigli u nedavno
otvorenoj prvoj fazi kompleksa Portonovi. U ovom luksuznom naselju,rizortu, koji niče na prostoru nekadašnje vojne mornaričke baze, otvorena je   marina , a na usluzi je plažni bar i kupalište, koje  posjećuju građani i turisti.
Predsjednik MZ Kumbor Milan Bošković, smatra da postojeća infrastruktura u Kumboru  nije odgovarajuća i primjerena turističkoj destinaciji, koju razvija kompanija Azmont investments i drugi hotelijeri.  Na jesen ih očekuje nastavak realizacije vitalnih projekata.
– Kanalizacioni kolektor nije tehnički primljen.Baziraćemo se na aktivnosti, da se  što prije završi primarni kolektor i prikopča sekundarna mreža. Ne ide elitni turizam da se oko hotela i rizorta sa pet zvijezdica, šire neprijatni mirisi. Vodosnabdijevanje je omogućeno iz gradskog sistema, kao i ostalim mjestima na rivijeri, koje ljeti snabdijevaju iz izvorišta Opačica. Lokalni  putevi su u lošem stanju, pa im predstoji rekonstrukcija , kao i izgradnja pristupnih saobraćajnica. U saradnji sa Opštinom i investitorom Portonovi saniran  je priobalni put  kroz Kumbor.  Obala u dijelu  kojem kompanija Carine podiže hotel je u devastiranom stanju, oni još uvijek nasipaju more. U tom dijelu su potpuno zakazale nadležne inspekcijske službe,koje trebaju  konstantno da kontrolišu gradilišta, smatra Bošković.
Građani su protestovali i obraćali se nadležnim da ublaže posljedice izgradnje turističkih kapaciteta, zbog čega su na početku sezone odlazili gosti. Na  brojna obraćanja i ukazivanje problema nije
bilo odgovarajućeg odgovora nadležnih. Iako nije prisutna  prašina i buka od građevinskih mašina, kao početkom ljeta, još uvijek nema mira za turiste koji ovdje borave,jer se Portonovi i hotel grade punim kapacitetima, bez obzira na špicu  turističke sezone.
-Tačno se zna kako bi po pravilima trebalo da se radi, da investitor ostavi depozit,  kao naknadu da bi mještani mogli da saniraju oštećenja na infrastrukturi,  koja oni prouzrokuju. Da se omogući
mještanima, koji žive oko hotela , naknada jer mnogi  izdaju smještaj, gosti su ih  napuštali.Najviše pritužbi je bilo tokom jula, malo je bolja situacija tokom avgusta, ali još uvijek se radi i
nasipa more. Imamo istovremeno turističku i građevinsku sezonu,all inclusive, našalio se  Bošković, objašnjavajući situaciju u Kumboru.
On se osvrnuo da turističko promotivne aktivnosti doprinose ponudi u  ljetnoj sezoni, koja će zahvaljujući domaćim , u ovom periodu, za izdavaoce  biti bolja od prošle.
– Turisti i mještani pozitivno ocijenjuju ovaj vid turističke ponude, koja je naišla na opšte oduševljenje. Nedavno je održana fešta u organizaciji Mjesne zajednice, Udruženja žena, Turističke organizacije  i sponzora. Sinoć je održano Kumborsko veče – Mušljada, a već 13. biće organizovan Bazar  domaće radinosti na platou ispred zgrade Mjesne zajednice i Doma kulture u centru Kumbora, kazao je Bošković. Mještani i Mjesna zajednica  su se maksimalno angažovali da budu  dobri domaćini u organizaciji turističko – propagandnih manifestacija.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com