DruštvoUncategorized

LITURGIJE I SABIRANJA POVODOM SVETOG PROROKA ILIJE

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Svetog Proroka Iliju. Na Ilinici na Mokrinama u hramu posvećenom ovom svetitelju jutros je služena sveta liturgija, a sinoć večernja.
Večernju je služio paroh jerej Zoran Miljanić uz sasluženje jereja Vladana Pantelića i protojereja Nikole Todorovića koji je u besjedi naglasio da je pravoslavlje podvižnička vjera:
-Čovjek u svakom slučaju se penje gore, da li dijete od tri godine ili čovjek od 90-100 godina, prizvan je da se uspinje. Život i jeste podvig, pogotovo pravoslavlje koje je vjera podviga. Blago onome ko je uložio makar i malo ovdje, da se ova svetinja ne samo završi već i da se sabiramo u njoj makar i nekoliko puta godišnje i da se nadahnjujemo, kazao je otac Todorović.
Hram je ophodila litija sa većim brojem vjernika, a obavljeno je i sječenje slavskog kolača.

-Mi uspinjući se na ovu Jelinsku goru ostavljamo za sobom na neki način sav naš umor, tegobu, muku, i ta mučnina onog momenta kada stanemo na ovo tlo postane ili biva zamjenjena nekom lakoćom, kazao je Zoran Miljanić:
-Drago mi je da vidim ovaj broj ljudi, čini mi se da je više nego prošle godine to ohrabruje i daje nam zadatak da, ako da Bog, uvedemo još jedno bogoslužbeno vrijeme u ovome hramu a to bi otprilike bila druga ili treća sedmica u septembru -poručio je Miljanić.
Jutros je praznična liturgija služena i u hramu posvećenim Svetom Iliji na Žvinjama, ali i drugim na području naše opštine.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com