IzdvojenoKultura

LINDA POZNANOVIĆ I IGOR NOVAK: „HOD PO ŽICAMA“ DRUGAČIJA PROMOCIJA KLASIKE

Saradnju su Linda Poznanović i Igor Novak započeli prije šest mjeseci a za mjesec pripremili koncert “Hod po žicama“ i na drugačiji način predstavili novskoj publici sinoć u Dvorani „Park“ klasiku koju volimo.

U Herceg Novom su nastupili premijerno, a osim odličnim izvođenjem s puno energije i emocija,  djela Pjacole, Griga, Sen Sansa  predstavili su nam jače ozvučena, uz neočekivane svjetlosne efekte  i propraćena  nenametljivim a adekvatno odabranim video pričama.

Brojna publika bila je više nego zadovoljna ovim multimedijalnim programom, a zadovoljni su i umjetnici čija zamisao ima za cilj, kako kažu,  da promoviše i populariše klasiku.

-Od početka sam se zaljubila u kompozicije koje je Igor predlagao za ovaj koncert, ja sam odabrala samo jednu, priča Linda Poznanović, a Igor dodaje da su sve kompozicije za čelo i klavir, a taj zvuk jeste poseban.

– Harmonije su nevjerovatne pa smo ipak zajedno došli na ideju kako da realizujemo ovaj projekat. U međuvremenu su se kompozicije sklapale jedna po jedna, a sve se u suštini vrti oko Grigove Sonate koja je iz doba romantizma ali puna zvuka, specifična i čim smo je čuli znali smo da je pravi izbor… U nastavku ćemo  da prošetamo kroz cijelu klasiku, kaže Igor.

Herceg Novi je inspirativan za ovakve programe, ističe Linda.

– Za mene je ovo čaroban grad i očigledno je da privlači umetnike, da spaja umetnosti. Ja sam iz Beograda, Igor iz Bara… život nas je dove ovde. Pre samo šest meseci ja nisam planirala da sviram, mislila sam da sam našla posao, radim u školi i to je to. Spontano  smo uradili jednu kompoziciju pa drugu  i tako se pokrenula priča u kojoj su se izabrane kompozicije stalno smenjivale, stalno smo tražili onu koja bi bila još bolja i lepša, kaže naša sagovornica.

– Generalno, planiramo još ozbiljniju muziku, ali  ne možemo odmah da krenemo sa takvim repertoarom. Ovo je izbor light varijanti u klasici, da bi i publici bilo prijatno. Klasika nas stvarno inspiriše  i time ćemo se baviti i u budućnosti, obećava Igor.

Članovi ovog dua znanje i ljubav prema muzici prenose i učenicima Muzičke škole u Herceg Novom.

Igor Novak je  diplomirao na Fakultetu mizičke umjetnosti Cetinje kod profesora Igora Perazića i Dmitri Prokofjeva. Imao je više solističkih nastupa u zemlji i inostranstvu, u Beču i  Budimpešti, svira u duu sa Igorom Perazićem.Linda Poznanović  je diplomirala na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, na odsjeku za klavir u klasi profesorice Marije Đukić. Korepeticijom i pedagoškim radom se bavi od studentskih dana, iz čega se rodila ljubav prema kamernoj muzici. Od 2014. godine živi u Herceg Novom.

Projekat „Hod po žicama“ zaslužio je pohvale kao i oni koji su realizaciju pomogli: Cicak Acoustic, Gradska kafana,  Đorđe Stanojlović, Ernesto Kolarić, Davor Tomšić, Vedran Krunić,  Stevan Tomašević i „Herceg fest“.

FOTOGRAFIJE: ZVEZDANA KUJOVIĆ

1 komentar

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com