IzdvojenoKultura

“LIKOVNI SVET CRNOGORSKOG PEJZAŽA” BILJANE PETKOVIĆ U GALERIJI “SJU RAJDER”

U galeriji “Sju Rajder”  otvorena  je sinoć  izložba  slika i fotografija  „Likovni svet crnogorskog pejzaža“  autorke  Biljane Petković – koja kaže da je ljubav prema fotografiji rezultat  njene želje da zaustavi  sve ono što joj se  dopada a prema slikarstvu –  želje da ono što vidi dodatno  razvije i domašta.

Fotografija  Biljane Petković  ima zadatak da nas uvede u medij slikarstva, ocijenila je istoričarka umjetnosti Kristina Milatović koja je izložbu otvorila. Ona je objasnila i da  autorka koristi kameru kako bi pribilježila autentični crnogorski krajolik sa svim njegovim elementima; kamen, tekstura, atmosfera mediterana, svjetlost, obrisi…

– Ono što na prvi pogled možemo primjetiti jeste da umjetnicu interesuje tekstura kamena u kontekstu vremena, a fascinirana i inspirasana istim, ulazi u proces istraživanja identiteta i njegovog nastanka čime započinje njena igra iz koje nastaju apstraktni pejzaži. Pažljivo selektovane fragmente kamenih brda Biljana koristi kao razglednice uz pomoć kojih osvježava pamćenje, a bilježi teksturu sopstvenog pejzaža. Intervencije na platnu se koloritno mogu svrstati pod pravac enformela, dok su gestom, formom i plastčnošću u izrazu eksresionističke. Na platnima preovladava  mediteranska paleta – crvena, roza, zelena, plava., rekla je Milatović i zaključila – kompozicija kao i svojevrsni negativ koji samo vremenski uslovi mogu kreirati, ostaće zauvijek inspiracija svih autora opijenih pejzažem.

Podsjetićemo, Biljana Petković  je  slikarstvo učila kod profesora Branka Subotića, član je ULUS-a, a do sada je  samostalno  izlagala u Ženevi, Fukuoki, Beogradu, Novom Sadu, Somboru, Subotici i Herceg Novom. Živi i radi u Beogradu.

Nakon otvaranja izložbe sinoć autorka nam je objasnila da je njen doživljaj ljepote isti i jednako snažan i kada fotografiše i kada slika ipak :

Svako platno ima svoju priču, jer mu ja priđem onako belom razgovaram sa njim šta ćemo mi sada tu da uradimo i stalno iz mene izlaze ta brda, ta planina, ta Crna Gora, taj kamen.

Slike domaštava kaže Biljana Petković – a na komentar Jovana Despotovića da ide Lubardinim stopama  – objašnjava:

-Možda je to u nama, u genima pa odatle izlazi kao i kod Dada Đurića… Ja jesam snažna, ja jesam jaka kao taj kamen ali ima tu i nežnosti, rasplačem se ponekad od lepote,  i kad fotografišem  i kada slikam,  mene sve to  nosi i ispunjava kaže naša sagovornica.

Biljana Petković  redovna je učesnica i Hercegnovske likovne scene, a postavku u galeriji „Sju Rajder“ možete pogledati narednih dvadesetak dana.

V.Vujnović

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com