Kultura

LIKOVNA KOLONIJA U “SPA GALERIJI” POVODOM DVA JUBILEJA

U “Spa galeriji” počela je danas slikarska kolonija, koju  Institut “Dr Simo Milošević” organizuje povodom obilježavanja 70 godina rada ove ustanove i 50 godina “Praznika mimoze”.

Prema riječima selektora kolonije Željka Vavić a, dugogodišnjeg rukovodioca “Spa galerije”, osim starih prijatelja, u Instituta stvara i nekoliko novih učesnika, a pozvali su is edam umjetnika iz Herceg Novog.

-Vrlo je teško slikare usmjeriti da tematski nešto rade. Oni žele slobodu i mislim da se nećemo puno bazirati na te stvari, ali ćemo na taj način obilježiti ova dva značajna jubileja koja se tiču Instituta i grada. Učesnici kolonije su naši stari prijatelji. Veliki broj njih je kod nas imao bar jednu samostalnu izložbu u poslednjih 15 godina, i imamo njihove slike u našem fundusu. Prvi put se na koloniji susrećemo sa slikarstvom Zorana Krulja iz Leskovca i Esme Šabić iz Mostara, a dali smo šansu i lokalnim slikarima da budu gosti kolonije, što su sa zadovoljstvom prihvatili.  Oni će ravnopravno učestvovati i slikati sa gostima.  Izabrali smo prave ljude i slikare, tako da nas u narednih deset dana očekuje lijepo druženje i kvalitetno stvaranje, poručio je Vavić, i dodao da su sva dešavanja su u “Spa galeriji” od 8:00 do 23:00 sata.

Učesnici kolonije su domaći, i slikari iz regiona: Naod Zorić iz Kolašina, Milomir Mišo Vemić iz Nikšića, Rade Ratko Vujačić, Milijana Vujović i Rajko Grujić iz Podgorice, Sabaheta Beka Masličić i Suad Masličić iz Berana, Nataša Đuričković Sidra iz Crvenke, Zoran Krulj iz Leskovca, Miirsada Baljić iz Sarajeva, Esma Šabić Čevra iz Mostara i Savo Pavlović iz Budve. Poziv da budu gosti kolonije dobili su novski slikari Anita Šimić, Nikola Ćurčin, Tihomir Konjević, Boris Šuberić, Jovana Vujović, Batrić Bato Kontić, Žaklina Majsler.

Likovna kolonija traje do 15. februara, a izložba radova biće upriličena 13. februara u 19:00 sati u “Spa galeriji” Instituta Igalo.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com