Društvo

LEDENI HOTELI – STVARNOST ILI MAŠTA?

Prenosimo  dio interesantne priče objavljene na sajtu gradske Agencije za razvoj i zaštitu Orjena. Mada može izgledati kao puko maštanje –jednog dana vjerujemo biće i ostvareno.

Noćenje na snijegu možete doživjeti kao neprijatnu nužnost, višu silu, ali isto tako kao vrhunsko uživanje, sve u zavisnosti od okolnosti, vašeg znanja i opremljenosti. U globalu imamo dvije vrste objekata u kojima možemo provesti noć na otvorenom: one koje zidamo, tipa iglo i one koje izdubimo u snijegu, tipa vučje jame. Objekti koji se prave u snijegu zbog pukog preživljavanja, vježbe, ili kratkotrajnog uživanja, bili su samo daleko polazište u razvoju ledenih hotela kao jedne potpuno nove oblasti koja uspješno spaja iskustvo sveprisutne hladnoće sa razuzdanom umjetnošću i „otkačenim“ komforom.

Cijene  za noć provedenu u ledenom hotelu su između 300 i 3000 dolara! Hoteli su naravno sezonskog karaktera i svake godine  se  zidaju nanovo i ukrašavaju reljefima, skulpturama i mobilijarom od snijega i leda. Jedini objekat ovakve vrste na Balkanu, nalazi se u u Rumuniji duboko u planinama Făgăraş, na nadmorskoj visini od 2034 metara. Zimi je dostupan samo žičarom.

I prvi ledeni hotel na savijetu vuče korjene  iz Evrope i nalazi se 200 km iza sjevernog polarnog kruga. Osnovan je 1989. godine i od tada se svake zime  ponovo rađa u novom obliku, u mjestu Jukkasjärvi, u Švedskoj. Prirodni led zahtijeva puno posla – prije nego što se sakuplja na samom početku proljeća, kada je postao najgušći, mjeseci su posvećeni održavanju “ledenog polja” kojeg valja čuvati od snijega, tako da led može imati najbolje uslove za rast. U Icehotel-u je sve u ledu i kreativnosti – sa umjetnošću kao rezultatom. Zato umjetnici koji su pozvani da učestvuju nisu obavezno radili sa ledom i ranije – oni su odabrani među onima koji šalju svoje ideje zasnovane na originalnosti i kreiraju ga u stvarnom prirodnom ledu. Svake godine u gradnji Icehotela učestvuje oko 40 umjetnika. Nije za zanemariti ni onaj građevinski dio posla u kojem niču objekti složeni od kocki leda u tehnici samonosećeg luka. Od prvobitne izložbe skulptura, preko ledene hale, stiglo se do hotela od leda, da bi se od prošle godine otišlo i korak dalje, tako da sad postoji i Icehotel 365, koji pruža svoje usluge tokom čitave godine. Solarna energija  tokom ljeta održava ovo ledeno carstvo. Ledene sobe su u ovakvim hotelima  najpoznatije, ali gostima se preporučuje kombinacija sa toplim kolibama ili klasičnim sobama.  Upravo ovaj hotel i njegov sadržaj, postali su putokaz za otvaranje sličnih objekata širom planete (čak i u krajevima kojima hladnoća nije svojstvena). Ipak, svaki od njih ima neki svoj posebni šmek, ali i jednu poveznicu – podeblji novčanik korisnika!

FOTO: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena

1 komentar

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com