DruštvoKultura

LAZAR SEFEROVIĆ: U HERCEG NOVOM JE UTEMELJEN MEDITERANSKI DUH LIKOVNOSTI CRNE GORE

Konferencija za novinare povodom promocije nove knjige profesora, istoričara umjetnosti i publiciste, Lazara Seferovića, „Likovno nebo iznad Herceg Novog” zakazana je za sutra  (4. april)  u 10 sati  u foajeu Dvorane „Park“.

Za Portal Radio Herceg Novog, profesor Seferović objašnjava zašto po njegovom mišljenju sjećanje na Umjetničku školu traje decenijama jednako živo, a škole davno  nema.

– Kroz tu školu je prošao zamašan broj nezaobilaznih ličnosti, stvaralaca,osobenih  individualnih poetika, jedinstvenih umjetničkih iskaza ispoljenih u raznim oblastima. U njoj su odnjegovane generacije vrsnih likovnih umjetnika, nadaleko priznatih, mahom smještenih u istoriju.. Mislim da je riječ i o širokoj lepezi aktivnosti.  Škola nije imala strogo ustanovljen niti odveć profilisan program rada. Nastava se preplitala kroz zbir različitih umjetničkih grana. Prožimala se kroz široku lepezu aktivnosti. Dijelom se odvijala i spontano, slobodno, u neposrednom dodiru sa materijom i odgovarajućim materijalima koji su se izučavali i mogli da odgovore ciljevima praktičnih potreba.

Osim toga, u njoj se pružala mogućnost za drugačija interesovanja, koja su izlazila iz okvira same nastave. Bila je pogodna za afirmaciju drugih sklonosti, te nije slučajno što je iznjedrila znatan broj stvaralaca, koji su se dokazali ne samo u domenu slikarstva, skulpture, grafičkih vještina, keramo – plastike, arhitekture, već isto tako u oblasti dizajna, režije, scenografije, kostimografije, strip-arta, ilustracije knjiga i slikovnica, snimateljskog znanja, fotografije, filma pa i pisane riječi..

Umjetnička škola je po mnogo čemu bila osoben rasadnik talenata, koji je u dužem razdoblju obilježio široke kulturne prostore. Ona se  i danas doima kao svojevrsna misija, čiji učinak traje kroz prostor i vrijeme, i treba da zauzme odgovarajuće mjesto i u novijoj istoriji umjetnosti, uvjeren je Seferović.

Navodi i riječi Zdravka Vučinića, slikara, đaka hercegnovske Umjetničke škole, galeriste i kritičara da se naš dug prema školi svodi na pokušaj da sa nje skinemo naslage vremena, da je u cjelovitom vidu prizovemo u sjećanje, da je vratimo tamo gdje je bila, gdje joj je mjesto, da na neki način oživimo duh kojim je zračila, koji se još uvijek osjeća u prisutnosti umjetnika iz nje poteklih.

Pitali smo profesora Seferovića ima li on predlog kako da se učini trajnijim sjećanje na Umjetničku školu?

– Trebalo bi možda napraviti stalnu postavku radova najslavnijih profesora i učenika ove škole u Herceg Novom, trebalo bi da škola uđe u pisanu riječ crnogorskog likovnog leksikona i  u udžbenike iz likovnog vaspitanja. Zato sam  i stavio na korice knjige “Umjetnička škola osnovana na Cetinju utemeljila je u Herceg Novom mediteranski duh likovnosti Crne Gore”, kaže Seferović.

Knjiga je priređena povodom  70 godina od osnivanja Umjetničke škole u Herceg Novom, u njoj su na 420 stranica sabrani  iskazi i ocjene Olge Perović, Milana Marovića, Petra Ćukovića, Aleksandra Saše Čilikova, Mladena Lompara, Ljiljane Zeković, Bata Bratislava Medojevića, Anastazije Miranović, Nataše Nikčević, Zdravka Vučinića, Slobodana Slovinića, Nikole Vujoševića, Aleksandre Vuković, Antona Zadrime, Bogdana V. Musovića, Vesne Pejović, Lucije Đurašković, Ljliljane Karadžić. Knjiga je obogaćena sa čak  750 reprodukcija, fotosa i priloga. Tu su i  portreti nekadašnjih profesora i učenika, između ostalih : Petra Lubarde, Mila Milunovića, Luke Tomanovića, Voja Stanića, Đorđa Oraovca, Miloša Vuškovića, Đorđa Bata Pravilovića, Maria Maskarelija,  Miodraga Dada Đurića, Uroša Toškovića,  Boška Odalovića, Hilmije Ćatovića..

PROMOCIJA

Na promociji  koja je zakazana za četvrtak, 7. aprila u 20 sat i u Dvorani „Park“ govoriće, kaže autor Ljljana Zeković, Petar Ćuković, Anastazija Miranović, Zdravko Vučinić, Slobodan Bobo Slovinić, Bogdan V. Musović, Bosiljka Pušić, Minja Kusovac, Vujica Ognjenović i autor..

U ime  grada koji je pokrovitelj ovog vrijednog izdanja promociju će otvoriti predsjednik SO herceg Novi  Andrija Radman ,a u ime Herceg festa govoriće direktor  Stevan Koprivica.

 

 

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com