Društvo

KUMBORSKI TJESNAC NA UDARU SA VIŠE STRANA – MORSKI SVIJET OSIROMAŠEN, DNO ZATRPANO

Nakon što su juče mještani Kumbora užasnuti količinom zemlje, šuta i kamenja koje je sasuto u more, u Kumborskom tjesnacu, a prema njihovim riječima radi se o najmanje tridesetak kamiona, pokušali da alarmiraju javnost i nadležne, i mi smo se, na njihovu inicijativu  pridružili.

Iz Morskog dobra odgovore na naša pitanja nismo dobili, vikend je, očekujemo ih sutra.

Iz hercegnovske Komunalne policije saznajemo da su  podnijeli  prijavu na istu adresu – Morsko dobro.

U međuvremenu smo dobili informaciju da je posao juče na gradilištu budućeg hotela (investitor Carine doo) obavljala hercegnovska firma Kubik company. Kontaktirali smo Dragana Tomaševića, koji je negirao da je firma Kubik company  angažovana.

Sa informativne table na gradilištu u Kumboru prepisujemo da je odgovorni i vodeći projektant  na ovoj investiciji diplomirani inženjer arhitekture Ilija Radulović, naziv privrednog društva koje je izdalo dokumentaciju i obavlja nadzor je „Ing invest“ Danilovgrad, izvođač radova „Apolos ing“ doo Podgorica. Dobijena je saglasnost na idejni projekat glavnog gradskog arhitekte  16. oktobra ove godine a prijava za građenje je od 18. oktobra. Površina budućeg hotela je 5322 kvadrata a imaće podrum, prizemlje i dva sprata. Završetak radova je najavljen za jul 2019. godine.

Nema na info tabli podataka o građevinskoj dozvoli a neki  od naših sagovornika kažu da je i to obavezno istaknuti.

Uz pomoć hercegnovskog ronioca, istrajnog istraživača podmorja, Dragana Gačevića zavirili smo i na morsko dno u Kumborskom tjesnacu. Snimci su stari nekoliko godina, ali  situacija  nije postala bolja, naprotiv danas  je sasvim izvjesno lošija.

Gačević kaže da je konfiguracija morskog dna potpuno promijenjena – negdje su dno  kopali, recimo tamo gdje je marina kompleksa Portonovi,  a u Kumborskom tjesnacu ga nasipaju.

-Morski svijet  je već značajno osiromašen, nema kvalitetne ribe. Svi u more trpaju, niko o njemu ne brine. Agresivna alga kaulepa popela se na pet metara dubine i svuda je ima, svjedoči Dragan Gačević.

Ono što vidimo na  snimcima, gume, tepisi, polomljeno posuđe, plastika, odbačeni kućni aparati moguće je sa morskog dna očistiti, ali  ako more i dalje budemo natrpavali zemljom i šutom  to više nećemo moći, a posljedice će brzo biti vidljive.

Kontaktirali smo i vlasnika kompanije „Carine“ Čeda Popovića. On kaže da nije tačno da se nasipa zemlja u more, da niko nije lud da to radi, a s druge strane da budući hotel mora da ima plažu i uređenu obalu odnosno šetalište.

Naši sagovornici iz Kumbora, koji iz razumljivih razloga žele da ostanu anonimni,  kažu da uz Carine, zemlju  uveliko nasipaju i iz kompleksa Portonovi. I o tome smo, podsjećamo, nedavno pisali.

 

7 0 komentara

  1. Cedo posteni, nije pretio, nije obijao nije pljackao nije srusio 32 kucice, nije privatno slao inspektore morskog dobra, koji su”radili” dan noc pa cak i 13.jula., nije Cedo sa sinovima nadgledao bagere a posle setao po necijim krovovima, namestaju, igrackama.Na suzi steceno, prokleto bice.I ona stara izreka..ko u tudja vrata prste mece….

  2. Kako ne radi morsko dobro vikendom.Pozovite inspektore Popovica i Vlahovica .Oni rade i vikendom i drzavnim praznicima.Ako Vam je potrban dokaz , zatrazite.Postoje snimci, fotografije.Doduse jedino nisam sigurna da li su odgovorni Ministarstvu i JP “Morsko dobro” obzirom da tokom inspekcijskog nadzora bez skrivanja izvestaj podnose direktno Cedi Popovicu.

  3. Zar investitor nije Ministarstvo odrzivog razvoja , Carin i Mitropolija?Tako je bilo naslovljeno.CCC, pa Boka je postala Cedino vlasnistvo.U Podgoricu vise nije dobrodosao.Pitajte ga kome ce ga prodat cim nikne, ako nikne??

  4. Neka se oglasi i gospodin Katic.On je na rec Cede u predsezoni dao Cedi dozvolu…za pripremne radove…ovaj licno srusio 32 neiseljena objekta i sasuo ih u more.To sto prica Cedo sve je laz.Obratite se Upravnom sudu pa vidite ko je Cedo i sta je radio u Kumboru.

  5. Kad pravite hotel od nekoliko stotina soba, na mestu gde bi trebalo da bude plaža onda je sasvim normalno da se more nasipa i da se prave nove plaže. Gosti moraju i da se negde okupaju kad dodju “namore” kako ih preko bilborda poziva Crna Gora.

    ,

  6. Pa uhapsite vise tog Popovica, neka neko “cist” nastavi sa gradnjom.Nema gradjevinsku dozvolu?? Sirotinji se naplacuje i supa ovog niko ni ne pita za papire.

  7. Ono sto vidite na morskom dnu je takodje firma Carine “odbagerisala u more.Rusio je pre Resenja o izvrsenju resenja te predhodni zakupci na toj parceli nisu sve uklonili.Ako tako radi Ministarstvo odrzivog razvoja tj. morsko dobro onda tu razvoja sem za Carine nema.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com