DruštvoKultura

KUD SLOGA ODUŠEVILO NOVLJANE ROĐENDANSKIM KONCERTOM

Jubilej osamdeset godina postojanja, KUD Sloga iz Đenovića sinoć je proslavilo svečanim koncertom u prepunoj dvorani Park. Program koji je trajao skoro dva sata na scenu je izveo više od stotinu folkloraša dječijeg, izvođačkog i veteranskog ansambla. Publika nije ni slutila da će na kraju svi opet stupiti na binu i odigrati po scenu iz velikog dijela od jedanaest koreografija koje su bile na repertoaru.
Igre iz Crne Gore, Boka, Slovenija, Glamoč, Linđo, ženska igra iz Makedonije samo su neke od koreografija koje su članovi Sloge izveli izuzetno profesionalno, opravdavajući činjenicu da su nosioci brojnih priznanja u zemlji i inostranstvu. Najglasnije ovacije dobili članovi dječijeg ansambla dok su izvodili Igre iz Posavine. Sloga je od sinoć dobitnik još jednog priznanja – Plakete Udruženja folklornih ansambala Crne Gore koje je im je uručio izvršni direktor UFA Hasan Cano Đečević. Podršku su im, osim brojnih kolega iz crnogorskih kulturno umjetničkih društava, pružili bliski prijatelji i saradnici iz Mjesne muzike Đenović. Prilikom uručivanja poklona predsjednik muzike Mirko Mustur je kratko kazao da su ova dva društva djelila i djele i resurse i članove, rade i stvaraju zajedno, a tako će i nastaviti.
Kada igrate pred prepunom dvoranom to je poseban osjećaj, a zadovoljstvo i brojni aplauzi publike su najbolja nagrada. Očekivali su da koncert bude fenomenalan, riječi su predsjednice KUD Sloga Ankica Vujnović:
-Drago mi je da smo tih 80 godina rada, koje su se samo sada desile i nikada više, obilježili na tako visokom nivou. Publika je bila oduševljena, premda nam je izuzetno žao što je jedan dio bio uskraćen da uđe u salu i isprati sve ono što smo pripremili. Zadovoljstvo je i što nam je UFA uručila u njihovom rangu najviše priznanje – Plaketu, kazala je Vujnović.


Gosti sinoćnjeg koncerta su bili članovi Tamburaškog HKUD-a Stari grad Lukavec kod Zagreba. Da nije riječ samo o saradnji već i pravom prijateljstvu, potvrđuje vođa orkestra Stjepan Šajnović:
-To su ljudi koje poznajemo već nekoliko godina, zajedno smo nastupali u Grčkoj, bili su oni nama u goste, potom i mi njima. Imao sam čast da budem sa njima prošle godine na turneji u Španiji kada su osvojili drugo mjesto. Sve to govori da je ovo pravo prijateljstvo na kojima bi mnogi mogli da nam pozavide. Nisam očekivao ovako puno publike, a to je tako lijepo vidjeti mada je nažalost rijetko na folklornim dešavanjima. Odsvirali smo dijelove dvije koreografije, Staropolje i Bunjevac. Imamo ih devet i sve su jednako dobre, a u sklopu njih i pomenute kojima smo se predstavili ovoj publici, istakao je Šajnović.
Jedan od članova veteranskog ansambla je Miki Ćirković koji je sa Slogom punih 35 godina.
– Svaki koncert je za nas izuzetan i na svoj način lijep. Neki su sa malo više, neki sa manje nervoze, a ovaj je bio sa poprilično puno tenzija jer je bilo dosta onih koji su se, poslije više godina, vratili. Publika je večeras imala priliku da vidi šta sve Sloga radi, na sceni su bili članovi od dječijeg uzrasta pa do najstarijeg koji ima od sedamdeset godina. Naši mlađi, kojima je danas toliko dostupna tehnologija pa ih vidimo često sa telefonima u rukama, mnogo više vole kad se čuje zvuk harmonike i tambure. Svi su tu iz čiste ljubavi, nema tu ništa osim toga. Lijepo je biti veteran, iako se ja iskreno tako ne osjećam, i dalje sam redovno na probama, kazao nam je Ćirković.
Svjetski šampioni amaterskog folklora iz 1985. i vicešampioni istog festivala u Španiji 2016. godine, nosioci brojnih priznanja među kojima je i Oktobarska nagrada Herceg Novog, članovi Cioff-a i organizatori dječijeg CIOFF festival u Crnoj Gori, prave planove za naredni period kazala je Ankica Vujnović:
-Već 20. aprila sa dječijim ansamblom, koji su bili odlični sinoć, idemo na Festival folklora u Ohrid, a početkom juna sa starijom grupom putujemo za Vargu u Bugarsku. Pripremamo i publikaciju društva, ali i da se adekvatno zahvalimo svima onima koji su nam pomogli u radu, da opstanemo, koji su stvorili tu energiju koju se trudimo da održavamo i prenesemo je na buduća pokoljenja, istakla je Vujnović.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com