Kultura

KUD “SLOGA” I POSLIJE TRI DECENIJE MEĐU NAJBOLJIMA NA SVIJETU! U ŠPANIJI OSVOJILI DRUGO MJESTO

Članovi KUD „Sloga“ iz Đenovića koji proteklih dana  učestvuju na Međunarodnom festivalu „Kantonigros“ u Katalunji u Španiji, osvojili su u takmičarskom dijelu manifestacije drugo mjesto u  svojoj kategoriji a u konkurenciji 19 zemalja svijeta. Podsjetićemo, na ovom istom festivalu je „Sloga“ prije 31 godinu postala prvak svijeta u amaterskom folkloru, u konkurenciji  54 društva iz 24 zemlje. Kao nekadašnji pobjednici festivalskoj publici su se posebno predstavili na otvaranju a potom su danas  imali i  takmičarske nastupe, za koje su se pripremali čitave zime. Za predstavljanje su ovog puta odabrane  igre iz Crne Gore i Boke, a prvi put kada su  učestvovali i pobijedili igrali su i „Linđo“.  Pred polazak za Španiju, Željka Moskov, umjetnički rukovodilac ansambla nam je ispričala da su uslovi festivalskog nastupa prilično zahtjevni.

-Vrijeme koreografije je ograničeno, prema propozicijama mora se odraditi program iz države iz koje dolaziš, a jedan od uslova je i muzika uživo, i mi smo sve to ispoštovali.  Pripremali smo se cijele zime, ekipa je dobra i uigrana a nošnja lijepa i autentična, tako da ćemo svakako ostaviti dobar utisak, a ostaje da se vidi da li ćemo osvojiti neku od nagrada. To je uvijek diskutabilno jer mnogo različitih faktora utiče na odluku o najboljima, ali mi se u svakom slučaju nadamo jer imamo veliku želju i motivaciju, poručila je Željka Moskov.

Sada je izvjesno, želja, motivacija, nošnja, uigranost, srčanost – kada se sve sabere – “Sloga” zaslužuje čestitke za osvojeno drugo mjesto i  povratak na svjetsku folklornu scenu! Do povratka i nove priče sa njima čestitamo!

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com