DRUŠTVO

KUD “IGALO”: BROJNI NASTUPI I NOVE KOREOGRAFIJE

KUD Igalo na repertoaru ima 17 koregrafija, a četiri su nove koje su pripremili u protekle dvije godine. Ovaj period obilježili su brojni nastupi koji su krunisani nedavnim na Cetinju povodom deset godina Udruženja folklornih ansambala Crne Gore.

Na koncertu na Cetinju nastupilo je još 11 ansambala, kazao je predsjednik KUD Igalo Igor Simović:

-Nastupio je naš izvođački ansambl omladinskog karaktera i predstavili smo se igrama iz Crne Gore. Ovaj nastup je kruna našeg rada za nepune dvije godine. Pet naših djevojaka su i polaznice seminara Udruženja folklornih ansambala,  istakao  je Simović

KUD Igalo čine tri sekcije, a pripremili su i četiri nove koreografije za koje su dobili priznanja.

-Riječ je “Tresenici” “Duj duj” “Šumadija” i “Vrsuta”. Koreografiju Šumadija i aranžman poklonio nam je naš prijatelj Davidović iz Srbije, a za “Vrsutu”  nam je pomogao Boro Miljanić iz KUD “Sloga”.

Poseban program pripremili su i za akademiju povodom 75 godina od formiranja Prve Bokeljske brigade:

-Djeca su otpjevala himnu SFRJ “Hej Sloveni”, izveli “Kozaračko kolo”, zatim igre iz Boke i CG, a naša članica Jana otpjevala je pjesmu “Zemljo moja”. Za ovaj program pripremili smo i posebnu nošnju,a  naše djevojke su i vodile program, kazao je Simović.

Među brojnim nastupima, Simović je izdvojio gostovanje u BiH

-Nastupili smo na 10. Festivalu Bosne i Hercegovine, a pored predstavljanja imali smo prijem kod tri gradonačelnika. Mi smo predstavljali Boku, CG I Herceg Novi. Naš nastup u Kaknju , prema procjeni organizatora, ispratilo je oko 10.000 posjetilaca i mislim da djeca više neće nastupiti pred brojnijom publikom. U septembru smo imali čak 11 nastupa. U proteklom periodu održali smo i kurs folklora i narodnih pjesama za studente slavistike koji su iz cijelog svijeta bili prisutni u Igalu , a učestvovali smo i na konferenciji Helenskih studija.

Zajedničkim radom, kako je istakao Simović, uspijeli su da postigu nivo koji je prepoznatljiv i u CG i regionu. U toku je upis i novih članova:

–  Upis je ponedeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 18.30 u prostorijama KUD-a u ulici Norveška 27 u Igalu. Članarina je prvi mjesec besplatna. Djeca putovanja ne plaćaju, kazao je Simović.

FOTOGRAFIJE: FB KUD IGALO

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com