DRUŠTVOIzdvojeno

“KRST ČASNI JE NAŠE NAJJAČE I NAJVEĆE ORUŽJE”-ISTAKNUTO NA VEČERAŠNJEM MOLEBANU

Vjerni narod, sabran prvo na molebanu u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, a potom u litijama uputio se u krsnom hodu ka crkvi Svetog Arhangela Mihaila na Belavisti. Uz vjerni narod bili su potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović i predsjednik Skupštine Opštine Nikola Samardžić.

„Krst časni je naše najveće i najjače oružje!“ kazao je u besjedi otac Nebojša Vulović, paroh Jošički.

-Tokom 45 dana koliko čitamo molebne i idemo u litije, gledam vaša lica. Na njima nema tuge nego ste svi ozareni nekom posebnom radošću. Okrenite se oko sebe i pogledajte sve ljude koje srećete ne samo u Herceg Novom, nego kroz cijelu Crnu Goru. Vidjećete da iz njih nešto sija, a to je ljubav prema Hristu na prvom mjestu, pa prema svetinjama i bližnjemu svome. Ima nas, tu smo!, kazao je otac Vulović.

On je citirao dio iz Jevanđelja da se „ne može sakriti grad ako na gori stoji“, a potom pozvao vjerni narod da nastave da i dalje dostojanstveno koračaju u krsnom hodu, mirni, tihi i isključivo sa molitvom na usnama.

-Molitva je ono što nas spašava. Zar car Konstantin nije vidio krsno znamenje na nebu i glas koji je rekao „Ovim pobjeđuj“. Krst časni je naše najveće i najjače oružje. Krst nositi nama je suđeno, nekome lakše, nekome teže. Na kraju svi izlazimo kao pobjednici. Ne treba nikada padati duhom! Koliko god da je teško uvijek znaj da je Hristos vaskrsnuo i da je svojom smrću pobjedio smrt a nama darivao život vječni, istakao je otac Nebojša Vulović.

Otac Nikola Todorović kratko je kazao vjernima da „smo svi isti, svi smo Hristovi i sve nas Bog gleda!“

Ovaj litijski čas i barjaci i sveštene ikoine, čast krsni, spasonosni i životvorni, koji nosimo i koji ćemo nositi do konačne i slavne pobjede, potvrđuju da je ona sigurna i neumitna, kazao je u besjedi protojerej Živan Vukojević.

-Zla je ura koja nas je pohodila u ove naše dane. I zlo je vrijeme, ali se nećemo dati. Tužna je duša moja i žalosna, jer onaj koji je do maločas bio sa nama, bratskom rukom je ubijen. U Crnoj Gori postoji riječ i značenje za to a to je pokajanje. Ova litija  upravo jeste to – pokajanje. I smrt i žalost, ali i pobjeda svijetloga Hristovog vaskrsenja, kazao je otac Vukojević.

Umjetnički program planiran za večeras odgođen je zbog ubistva koje se danas dogodilo u našem gradu.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com