Društvo

KORISNICI I ZAPOSLENI DNEVNOG CENTRA TRI MJESECA BEZ PROSTORIJA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Još nema dobrog rješenja za organizovani boravak nekadašnjih korisnika Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, stariju od 18 godina. Premda je iz lokalne uprave nedavno ponovljeno da  intenzivno traže prostor za smještaj Dnevnog centra, koji je do prije tri mjeseca radio u zadužbini Nikole Ukropine u Igalu, cjelovitog rješenja nema, pa roditelji uz svu toleranciju gube strpljenje.

Javni poziv Opštine  zainteresovanima da ponude u zakup  prostor za ovu namjenu, nije bio uspješan – stigle su tri ponude ali zbog  formalnih nedostataka nisu ni  razmatrane.

U međuvremenu je adaptiran  prostor u  Domu “Mladost” u Bijeloj za dnevni boravak djece starosti do 18 god, a  na opštini je ostala obaveza  da populaciji preko 18 godina obezbjedi adekvatan smještaj.

Roditelji kažu  ne mogu da razumiju da oni koji su bili zaduženi da brinu o zdravlju i obrazovanju, na brzinu donesoše odluku o iseljenju lica i imovine ove ranjive populacije, a da prethodno nijesu obezjedili drugi prostor za rad i rehabilitaciju, iako se prije godinu  znalo da zakup  ističe a da roditelji traže kontinuitet zdrastvene zaštite.

-Već tri mjeseca nemamo krov nad glavom, odnosno medicinsku njegu, stručnu pomoć ni rehabilitaciju, tako neophodne za zdravlje i bitisanje, socijalizaciju i osamostaljivanje – naveli su roditelji u pismu upućenom na nekoliko adresa.

Oni ističu da im je jasno da opština neće moći brzo da popravi situaciju i pronađe novi dom.

 – Zato smo predložili da se problem premosti tako što će naša djeca u drugim ustanovama dobijati usluge koje su imali u Dnevnom centru. Mislimo na Banju Igalo, Dom zdravlja, sportsku halu u Igalu – objašnjavaju roditelji i ističu kako bi  odlaganje rješenja pogoršalo zdravlje njihove djece.

Boravak u Dnevom centru veoma im je godio.

-Osim što su dobijali odgovarajuću zdravstvenu zaštitu, bili su okupirani, stalno u pokretu. Uprava Dnevnog centra često je organizovala izlete u Nikšić, Trebinje… Sada im je to uskraćeno, porodice sve to ne mogu da im priušte. Tri mjeseca prepušteni smo sami sebi, a nama i našoj djeci dragocjen je svaki dan – navode roditelji korisnika Dnevnog centra

Nadaju se da će nadležni  imati razumijevanja i pozitivno odgovoriti na njihove zahtjeve, ne dovodeći ih do osjećanja izolovanosti, diskriminacije, socijalne ugroženosti i novih bolesti…

 Iz lokalne uprave su saopštili da su na  raniju sugestiju ministarke rada i socijalnog staranja Zorice Kovačević, a potom i potpredsjednice Vlade Crne Gore Azre Jasavić, Opština i Upravni odbor Dnevnog centra razmotrili  predlog da korisnici budu smješteni u prostorijama Dječijeg doma „Mladost“ u Bijeloj. Nakon što su predstavnici ove ustanove i lokalne uprave obišli prostor u Bijeloj konstatovano je da je on u skladu sa potrebama korisnika Dnevnog centra. Problem je što je prostor u Bijeloj  adaptiran i opremljen  za djecu sa smetnjama u razvoju uzrasta od 6 do 18 godina, za one starije nije.

-Sekretarijat za društvene djelatnosti i sport Opštine Herceg Novi uputio je Ministarstvu rada i socijalnog staranja dopis kojim se traži odobrenje korišćenja prostorija u Bijeloj za potrebe Dnevnog centra. Odgovor iz Ministarstva stigao je 29. septembra 2016. godine. Informišu da je u Bijeloj adaptiran i opremljen prostor za Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju uzrasta od 6 do 18 godina. Stav je da je nedopustivo da u istim prostorijama borave i korisnici stariji od 18 godina-saopštili su iz lokalne uprave.

Iz Opštine ovih dana  stiže i obećanje  da će ponoviti javni poziv za zakup prostora te da će  sve roditelje korisnika Dnevnog centra upoznati sa stavovima i aktivnostima u vezi sa obezbjeđenjem uslova za rad.

-Postupak će biti realizovan po ubrzanoj proceduri, kako bi Dnevni centar što prije mogao da počne se nesmetanim radom, te da bi i korisnici stariji od 18 godina imali prostor koji ispunjava sve uslove za kvalitetnu brigu o našim sugrađanima, koji shodno pozitivnim zakonskim propisima ispunjavaju uslove za korišćenje ove vrste usluge.

Razumijemo opravdano nestrpljenje korisnika, roditelja i zaposlenih u Dnevnom centru. Obaveza lokalne uprave je da riješi pitanje kvalitetnog boravka i njege svih korisnika Dnevnog centra. Opština Herceg Novi zalaže se za dobrobit korisnika Dnevnog centra i uradiće sve da se i ovaj problem uspješno prevaziđe, kao što su prevaziđeni drugi problemi sa kojima smo ovog ljeta bili suočeni, a odnosili su se na na prostore za rad vaspitno-obrazovnih institucija. Dnevni centar je javna ustanova osnovana odlukom Skupštine opštine Herceg Novi, sa ciljem da se obezbijedi što kvalitetniji život lica sa smetnjama u razvoju. Stalna briga nadležnih organa lokalne uprave je obezbjeđenje nesmetanog rada te ustanove, a ni u kom slučaju nije razmatrana mogućnost ukidanja-saopštili su iz hercegnovske lokalne uprave.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com