DruštvoTurizam

KONTROLA KVALITETA MORSKE VODE DO KRAJA OKTOBRA

U prostorijama Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, a u saradnji sa Nacionalnom turistickom organizacijom i Institutom za biologiju mora, danas je održana pres konferencija o ispitivanju kvaliteta morske vode na kupalištima. Između ostalog je saopšteno da je  do oktobra  predviđen petnaestodnevni monitoring kvaliteta morske vode na ukupno 90 lokacija duž crnogorskog primorja, od kojih je 20 na teritoriji opštine Herceg Novi.

U skladu sa crnogorskim propisima, kao i Direktivom EU o kvalitetu voda za kupanje, prati se prisustvo dva obavezna mikrobiološkka parametara (bakterija Escherichia coli i Intestinalne enterokoke), a samo evidentiraju i prateći fizičko-hemijski parametari.

Ispitivanje kvaliteta morske vode u Institutu za biologiju mora kontinuirano obavljaju od 1996. godine, a na osnovu rezultata poslednje analize, koja je obavljena u periodu od 20. do 24. juna, od 90 lokacija na 79 kupališta (88%) kvalitet je bio K1 klase, dok je na 11 kupališta (12%) kvalitet bio K2 klase.

Novost koju najavljuju iz Morskog dobra je i aplikacija koja omogućava korisniku da odabere pojedinačno ispitvanje, opštinu ili kupalište za čije podatke je zainteresovan. Aplikacija je dvojezična i prilagođena za prikazivanje podataka na svim modelima računara, laptopova, tableta i mobilnih telefona.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com