Društvo

KONKURS ZA STIPENDIJE TALENTOVANIM UČENICIMA

Ministarstvo prosvjete dodijeliće 166 stipendija talentovanim učenicima osnovnih i srednjih škola, a dokumenta se podnose od 2. septembra do 18. oktobra.

Talentovanog učenika za stipendiju predlaže nastavničko vijeće osnovne, odnosno srednje škole, na osnovu pisane preporuke predmetnog nastavnika.

Prema objavljenom konkursu, učenicima osnovnih škola koji prvi put konkurišu biće dodijeljeno 20 stipendija, a 40 onima koji produžavaju stipendiju. Pravo na stipendiju imaće 30 učenika srednjih škola koji prvi put konkurišu za stipendiju, 60 učenika koji produžavaju stipendiju i 16 učenika srednjih škola koji se obrazuju za obrazovni profil za deficitarnu kvalifikaciju. Ukoliko se prijavi više kandidata od broja predviđenog konkursom, prednost imaju kandidati koji imaju veću prosječnu ocjenu, kao i veći broj osvojenih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima iz nastavnih predmeta.

Ministarstvo će, dodijeliti 35 stipendija učenicima srednjih škola koji se obrazuju za obrazovni profil za deficitarnu kvalifikaciju.

Prema podacima Centra za stručno obrazovanje i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, obrazovni profili za deficitarne kvalifikacije, za školsku 2019/2020. godinu su elektrotehniča za razvoj veb i mobilnih aplikacija, građevinski tehničar za visokogradnju, poljoprivredni tehničar i mehatroničar.

Stipendija se dodjeljuje bez obaveze vraćanja, odobrava se za jednu školsku godinu i isplaćuje u deset jednakih mjesečnih rata, navedeno je u konkursu.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com