IzdvojenoKultura

KONCERT HERCEGNOVSKOG HORA “SV SAVA” I SMOTRA HOROVA U ČAST OSAM DECENIJA RADA

Najstariji crkveni hor u našem gradu – “Sveti Sava” obilježiće večeras 80 godina postojanja  koncertom na Kanli kuli, a u sklopu manifestacije “Trg od ćirilice”.

Sanja Radović koja je godinu i po dirigent hora čiji je rad obnovljen prije dvadesetak godina trudom Petra Rakića, kaže da slavljeničkim koncertom obiljeđavaju i osam vjekova od hirotonije prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save, 690 godina rođenja Svetog cara Lazara, 630 godina od Kosovske bitke i 80 godina postojanja  hora “Sveti Sava” koji sada okuplja  oko 50 članova.

Hor radi kao amaterski, a prva svrha je službeno izvođenje.

– Svake nedelje pjevamo na liturgiji u hramu “Svetog Arhangela Mihaila” ili u hramu “Vaznesenja gospodnjeg” na Toploj. Kada smo u mogućnosti rado se odazivamo pozivima za nastupe i gostovanja, a često smo i domaćini drugim horovima, kao što ćemo biti i na svom slavljeničkom koncertu, rekla je Radović.

Prema njenim riječima koncert je zamišljen kao smotra  na kojoj će nastupiti šest horova i jedan folklorni ansambl iz Kosovske Mitrovice, Podgorice, Nikšića, Bijelog Polja i Herceg Novog, uz  goste iz Rusije.

Predsjednica hora “Sveti Sava” Sofija Vidaklović precizira da će  pred publikom na kanli kuli biti  hor “Branislav Nušić”i  KUD “Kosovski božuri” iz Kosovske Mitrovice, hor “Svetog apostola i jevanđeliste Marka” iz Podgorice, hor “Sveti novomučenik Stanko” iz Nikšića, hor “Roždestvo” iz Bijele, hor “Svetog Vasilija Ostroškog” iz Kumbora i hor “Sveti Sava” iz Herceg Novog. Gosti su “Donski kozaci” iz Rusije.

Početak koncerta je u 21 sat , a ulaz je slobodan.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com