IzdvojenoKultura

KONCERT “BOKEŠKE DIVE” 14. AVGUSTA NA TVRĐAVI FORTE MARE – UZ KLASIKU I POPULARNE NUMERE

Koncert  „Bokeške dive“  na kome će nastupiti Milica Milanović i Amanda Stojović najavljen je za 14. avgust na tvrđavi Forte mare .

– Ovo nije prva saradnja sa Amandom Stojović, zajedno smo bile u operi „Sestra Anđelika“, zatim u CNP-u pod dirigentskom palicom Mira Homena, gdje su bila četiri soprana, i od tada smo našle  zajednički jezik iz čega je proisteklo i jedno divno druženje. Nastavile smo da sarađujemo, i rezultat je novi koncert, zahvaljujući Opštini Herceg Novi i Herceg festu. Naša klavirska saradnja je Dejan Krivokapić, kolega iz kotorske škole, a radio je i u Muzičkoj školi Herceg Novi. Pripremili smo  malo iznenađenje za publiku, pa to neće biti klasični koncert, naravno čuće se i klasični zvuci, ali preovlađivaće popularnije numere, kaže za Radio Herceg Novi i naš Portal Milica Milanović.

Priča o koncertu bila je povod i za razgovor o otvaranju odsjeka solo pjevanja,s obzirom na to da Boka i Crna Gora imaju dosta talentovanih mladih vokalnih solista.

– Stalno skrećem pažnju, i apelujem, da se otvori odsjek solo pjevanja na Cetinju, jer škole se proširuju, dobili smo srednju školu u Tivtu,  imamo odsjek za solo pjevanje i u Nikšiću, dvije škole u Podgorici – „Vasa Pavić“ i „Andrej Navara“, naravno uz kotorsku i hercegnovsku školu. Ima dosta klasa i toliko djece koja žele da uče pjevanje, upisuju srednju školu i žele da se bore dalje. Ali, ako roditelji nemaju sredstava, oni ili upisuju neki drugi odsjek na Cetinju, ili turizam, nešto čime će se baviti da „uzmu koru hljeba u ruke“, a samo rijetki koji imaju sreće idu dalje. To je velika šteta zato što Crna Gora ima jako puno talenata. Dosta njih je otišlo i rade u drugim zemljama, a svi bi se vratili u svoju rodnu grudu da imamo odsjek. Tu bi se onda i nešto više pokrenulo, pokrenuo bi se profesionalni hor ili opera u budućnosti, jer mi smo jedina zemlja u regionu koja, nažalost, nema svoju opersku kuću.

A da je to moguće u Herceg Novom je dokazano produkcijom opere „Sestra Anđelika“ i kasnije parodijom na operu  „Đani Skikić“,

-„Đani Skikić“ je izveden samo jednom i to je šteta, a „Sestra Anđelika“ je  imala neki  svoj životni put, izvedena je i u Beču i Ljubljani,  ljudi su vidjeli šta mi možemo da uradimo sopstvenim snagama. Tu se sve završava, jer malo ko ima sluh za takvo nešto, i onda nam ostaju samo ovakvi koncerti da zadovoljimo i svoju dušu, kaže Milanović.

Tražili smo od naše sagovornice  i komentar za moguću čvršću saradnju sa „Operosom“ i festivalom koji organizuju u Herceg Novom.

– Što se tiče festivala „Operosa“, oni imaju svoj put, svoj izvor finansija, jako su dobri, rade master klasove, popularišu mlade pjevače i zaista su dobra organizacija. Međutim, mislim da u manjoj mjeri popularišu pjevače iz Crne Gore. Ja sam pjevala u „Operosi“ dvije godine, bili su vrlo korektni, a da li mladi sada ne žele, ili je riječ o nečem drugom, zaista ne znam. S druge strane i mi smo mogli da napravimo sličan festival, ali ne bih ulazila u te vode. Imali smo  takmičenje „Bruna Špiler“ koje je  trajalo deset godina, da li je završeno ili  nije, i to ostaje otvoreno pitanje. Ono bi moglo da bude neki početak festivala, samo treba da neko ima sluha za to. Iza „Brune Špiler“ je 10  uspješnih godina, jer to je bilo okupljanje pjevača, ne samo iz regiona već i svijeta, dolazili su i Slovenci, Italijani, Njemci, čak i iz Japana…

Hoće li „Bokeške dive“ nastupati još negdje osim u Herceg Novom?

– Za sada je planiran samo koncert u Herceg Novom. Javno se zahvaljujem Opštini Herceg Novi i Herceg festu, koji stvarno ove godine organizuje mnogo dešavanja, i ovaj grad je prosto živnuo. Nadamo se, i naša je želja, da ovaj koncert priredimo u još nekom gradu, a da li će tako biti, neka bude iznenađenje. Vjerovatno  da bi u budućnosti mogla da se ostvari saradnja i sa druigim umjetnicama iz Herceg Novog i Boke. Natalija Radić je dosta prisutna u Crnoj Gori, imala je koncert u Kotoru, tako da bi bilo jako lijepo i sa njom sarađivati, i nadam se i da hoćemo. S druge strane, s obzirom na to da nemamo srednju muzičku školu,  mnogo je teže pokretati neke stvari. Preko takmičenja „bruna Špiler“ smo se nekako i družili, ideje su prosto prštale sa svih strana, i među nama  kao i među djecom  koja sada uče, koja se bore i kreću putem kojim smo mi išli.  Moram da pohvalim Srednju školu u Kotoru koja ide ka tome da se ojača odsjek solo pjevanja. Samo ove godine smo imali seminare i bilo je dosta okupljanja  i aktivnosti kada je riječ o našem odsjeku, nekako smo proširili i učvrstili naš ogranak prema Novom Sadu, zatim Kragujevcu gdje su drugi profesori koji i te kako prepoznaju naše talente i žele ih kod sebe. I Herceg Novi i Kotor imaju rasadnik talenata, tu je Marijana Šovran, zatim Jelena Marković, Maja Lukšić koja je iz Tivta; Boka  je najjači rasadnik talenata u solo pjevanju, kaže Milanović.

“Bokeške dive” na tvrđavi Forte mare 14. avgusta od 21 sat.

Mr. Milica Milanović​  – profesor je solo pjevanja u  ŠOSMO “ Vida Matjan” u Kotoru gdje je stekla  osnovno i srednje muzičko obrazovanje na  odsjeku solo pjevanje, u klasi prof. Mirele Šćasni. Godinu dana provela je u Beogradu pripremajuci se za studije, kod prof. Katice Nikolić i prof. Gordane Jeftovic Minov. Muzičku akademiju upisala je 2007 god. u Istočnom Sarajevu u klasi prof. doc. Georgi Minova, a zavrsila 2011 god. u kalsi redovnog profesora dr. Milice Stojadinović. Magistrirala je 2013 god u klasi prof. Mr. Aleksandre Ristic na istom fakultetu.

U toku  muzičkog obrazovanja osvojila je brojne nagrade u nekadašnjoj Jugoslaviji i šire. Bila je gost nacionalnih  TV a  zajedno sa  kolegama iz Kamernog hora Muzičke akademije na čelu sa dirigentom mr Radom Radovićem dijeli mnoge uspjehe i nagrade na scenama u Italiji, Rusiji, Slovačkoj, Njemačkoj, Poljskoj, kao i u zemljama bivše Jugoslavije.

Nastupala je na svim koncertima muzicke akademije, bila je gost na svčanim ceremonijama na fakultetima a tri godine za redom i na  svjetskom takmicenju „Akordeon Art”.  Nastupala sa orkestrom muzicke akademije Cetinje pod dirigentskom palicom Radovana Papovica i u Sloveniji, Austriji, Albaniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori. 2012 godine tumačila je ulogu sestre Anđelike (Đakomo Puccini) koja je premijerno izvedena u Kotoru, kasnije u Herceg Novom, Podgorici, Ljubljani i Beču. Zahvaljujuci ovoj ulozi dobija njemacku stipendiju za internacionalni operski kurs „OperOderSpree 2012“ kao prvi predstavnik Crne Gore koji se odrzao u Beeskow-u. Nastupala je na mnogobrojnim festivalima kao i sa orkestrom CNP pod dirigentskom palicom Mira Homena. Sada i njeni đaci nastupaju na festivalima i dobitnici su mnogobrojnih nagrada i stipendija.

Mr.Amanda Stojović mecosopran, rođena je u Herceg- Novom. Poslije zavšenih osnovnih studija u Beogradu, nastavlja školovanje u Ljubljani gdje završava postdiplomske specjalističke te i naučno- magistarske studije na Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Njen repertoar obuhvata jednako operski i koncertni repertoar različitih epoha i stilova. U operskim kućama Beograda, Ljubljane, Maribora, Rijeke, Beča te u Tokiju, Osaki, Fukuoki,  kao i svim većim gradovima  Japana predstavlja se ulogama kao što su Charlotte( Werther), Hansel( Hansel und Gretel), Cornelia( Giulio Cesare), Fricka( Das Rheingold), Amneris ( Aida), Dinah( Trouble in Tahiti), La Zia Principessa ( Suor Angelica), Mercedes ( Carmen), Kuhtik ( Rusalka), Špela ( Zlatorog), Melissa ( La liberazione di Ruggiero), Gianetta( L’ elisir d’ amore), Zulma( L’Italiana in Algeri) … Sarađuje sa dirigentima kao što su Francesco Rosa, Claude Schnitzler, Tibor Boganyi, Donato Renzetti, Gerard Oskamp, Loris Voltolini, Ville Matwejeff, Jaroslav Kyzlink, Simon Robinson i mnogi drugi.

Koncertno nastupa sa Njemačkom kamernom filharmonijom iz Šenebeka,  Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Orkestrom opere Giuseppe Verdi iz Trsta, Orkestrom Ljubljanske opere, orkestrom Slovenačke filharmonije, Slovenačkim brass orkestrom, Ansamblom Renesans, Dušanom Bogdanovićem.  Snimala je za televiziju Slovenije, Hrvatske , Crne Gore te CD sa muzikom za glas i gitaru kao član Amarilli dua (Muzički centar Crne Gore).  Gostujući je solista Mariborske i Riječke opere.

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com