IzdvojenoKultura

„KONAČNO RJEŠENJE“ – DIGITALNI KOLAŽI ĐORĐA ARNAUTA U GALERIJI „SJU RAJDER“

„Konačno rešenje” postavka digitalnih kolaža beogradskog umjetnika Đorđa Arnauta otvorena je u Galeriji „Sju Rajder“. Otvaranje je organizovano u vrijeme na koje Novljani nisu baš navikli, tačno u podne, ali je i ova mala inovacija, prijateljima Galerije i umjetnosti koju u ovom proszoru brižljivo njeguje Ljiljana Marinović, bila prijatan izazov na koji su pozitivno odgovorili.

-Istina uvijek šokira javnost. Animalno, primitivno ponašanje savremenog čovijeka je na cijeni. Zaborav je uzeo maha kada su prave vrijednosti u pitanju. Slijede onda pitanja – kakvo je savremeno društvo? Ko postavlja pravila? Zašto je umjetnost cenzurisana?

Odgovore na ova pitanja i na mnoge druge aktuelne teme poput zlostavljanja, seksizma, nerazumijevanja različistosti i drugo.. dokučićete sami kroz ”plakate” Đorđa Arnauta, poručila je istoričarka umjetnosti Kristina Milatović koja je otvorila izložbu.

Zatim je objasnila da koristeći se savremenim tehnologijama, Đorđe Arnaut kreira prostor; lucidna igra unutar istog uvijek je propraćena komentarom (najčešće citatima pisaca, filozofa, pjesnika i drugih) čija funkcija je višeslojna.

-Tekst je tu da pojasni trenutak, ali i da vas uvede u situaciju, da bude melodijska pratnja kadara i istovremeno da ritam i dinamiku. Kombinovanjem fotografije i crteža u formi koja se najčešće koristi za obavještenja umjetnik nam jasno i glasno šalje svoju poruku. Poigravanje sa autoportretom, govori o iscrpnom i promišljenom radu umjetnika kao i njegovom razumijevanju posmatrača i posmatranog. Umetanje autoportreta na prvi pogled bi se moglo protumačiti kao narcisoidnost, a ustvari jasno je da Đorđe iste koristi kao predmet ili začin, a ujedno i digitalni potpis, bez kojeg atmosfera prikazanaog ne bi imala isti efekat, ocijenila je Milatović.

Umjetnik je zahvalio publici, pohvalio organizaciju u Galeriji „Sju Rajder“, a posebno saradnju sa Ljiljanom Marinović.

1 komentar

  1. Imam veliko razumijevanje za starije osobe kojima je naporno po Suncu, vrućini, vjetru, snijegu, zimi … izlaziti iz udobnog stana da bi se bavili fotografijom. A i vid popušta, noge takođe…
    Tako preostaje kopanje po kompjuteru uz flašu dobrog pića i strvinarenje po tuđim fotografskim radovima.
    Ali, dobro, bolje je i to nego zapasti u depresiju…

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com