Društvo

KOMUNALNO-STAMBENO:DRUGI CIKLUS KOŠENJA, AKCIJA SADNJE PREKO 1000 SADNICA SEZONSKOG CVIJEĆA

Zaposleni u Komunalno – stambenom preduzeću  angažovani su punim kapacitetima,  na košenju, sadnji cvijeća, uređenju zelenila ,rekonstrukciji pijace u Igalu . Nabavljeno je preko 1.000 sadnica sezonskog cvijeća.

Prema riječima direktorice Komunalno-stambenog preduzeća Jasmine Konjević, u susret glavnoj sezoni, brojne ekipe intezivno  rade na pripremi zone Morskog dobra,  u skladu sa ugovorom  o održavanju javnih površina.

-Trenutno je najviše posla na košenju putnog pojasa i u stambenim naseljima, izrada novih i proširenje postojećih trasa javne rasvjete, završni radovi na djelimičnoj rekonstrukciji pijace u Igalu. Nakon čišćenja prostora na toj pijaci rade na izradi novih tezgi, sanaciji toaleta, uređenju prilaza. Nabavljen je materijal za izradu 14 novih tezgi,  koje planiraju da postave do  prvog jula, sa mogućnošću dopune. Riječ je o realizaciji prve fazi sanacije pijace. Ugovor sa Morskim dobrom nije pokrio košenje putnog pojasa u zoni morskog dobra, koji obuhvata kompletan njivički put, naselje Njivice, šetalište  i priobalni put na rivijeri.  Planom i programom rada, koji smo dostavili Morskom dobru,  ta stavka nije obuhvaćena,na njihovu inicijativu, izostavljena je iz ugovora, kazala je Jasmina Konjević.

JP Morsko dobro je  za održavanje javnih površina na teritoriji Opštine Herceg Novi , izdvojilo  oko 270.000 eura, od čega je za preduzeće Čistoća  određeno  200.000 ,  a 70.000 eura za Komunalno – stambeno.

-Takođe, imamo i  magistralni pojas, koji nije pokriven odgovarajućim ugovorom sa državnim institucijama, tako da i te aktivnosti finansira Opština Herceg Novi. Naš plan i program podrazumjeva košenje putnog pojasa. Opština je obavila podjelu između Čistoće i Komunalno – stambenog, a granica je tunel  Meljine – Zelenika, odnosno, Lalovina u priobalnom dijelu, a mi održavamo pojas od Meljina do Debelog brijega i Kobilu. Radnici sektora zelenila su uključeni u uređenje  porti hramova na zahtjev crkvenih odbora uoči vjerskih praznika, objasnila je Jasmina Konjević.

Zbog bujne vegetacije, vraćaju se na iste lokacije u drugom krugu košenja.

– Trenutno je angažovana veća ekipa  na košenju putnog pojasa do  Mojdeža. Ovih dana će obaviti košenje u zaleđu u selu Kameno,na poziv Mjesne zajednice, koja organizuje Sajam domaće trpeze. Preostaje još nekoliko lokacija, koje moramo završiti do 15. juna, kako bi kompletne ekipe  preselili  na Lušticu, gdje će proširiti  trase predviđene za košenje. Nakon Luštice  vraćaju se  košenju putnog pojasa kroz grad. Jedna ekipa  određena je za košenje uz putni pojas, a druga kosi zelene površine u stambenim naseljima. Danas su završili košenje u naselju Novo meste, na Toploj dva treba  ponovo kositi. Sve je pređeno jednom, neke lokacije  i dva puta,  a već je zrelo   za novo košenje, ukazala je ona.

U sektoru za održavanje zelenila juče su počeli akciju na sadnji sezonskog cvijeća. Potrebno je da se nakon dugog kišnog perioda teren drenira i pripremi za sadnju.

– Očekujemo da će do kraja sedmice  biti zasađene sve sadnice tipa salvije, kadife na uobičajenim površinama u gradu , na kružnom toku, a stigle su i sadnice indijskog jorgovana , koje su zasađene na mjestu polomljenih sadnica mimoza na trotoaru u Igalu. Imali smo nekoliko slomljenih mimoza na šetalištu od  Galeba prema kafe-baru  Mimoza i jednu kod taksista  pored bivšeg hotela Tamaris.  Kako na tržištu nismo našli  te vrste mimoza iz  drvoreda na šetalištu i trotoaru, presadili smo ih sa dijela kod hotela Tamaris  na lokacijama gdje nedostaju. Na površini kod  nekadašnjeg hotela Tamaris gdje su izvađene mimoze,  zasađene su sadnice indijskog jorgovana.  Zasađeno je pet sadnica, a svaka košta oko  140 eura.  Takođe je u organizaciji Ministarstva poljoprivrede  stigalo i 30 sadnica primorske pinije , kao nadoknada  za posječene palme. Čekamo gdje će biti određene lokacije za sadnju tih pinija, navela je Jasmina Konjević.

U nabavku sadnica sezonskog cvijeća utrošeno je oko 3.000 eura, neke su nabavljene na osnovu kompenzacije sa privatnim uzgajivačima, koji imaju tezge na pijacama u Herceg Novom.

– Pripremljen je plan lokacija za uređenje lokacija. Planirano je oplemenjivanje cvijećem saksija na kandelabrima u Njegoševoj ulici  prema trgu Nikole Đurković.  Planira se uređenje žardinjera na trgu Miće Pavlovića, u parku Sv. Leopolda i  drugim u gradu. Imamo u planu da obavimo detaljnu rekonstrukciju zelenila na skverovima kod semafora na Toploj,  na uglu ulica Prve Bokeške brigade  i  Stjepe  Šarenca, kao  i drugih lokacija  u Starom gradu. Planirali smo detaljne izmjene , sve bi trebalo obaviti za 15 dana, a što do sada nisu dozvolile vremenske prilike,ocijenila je direktorica  Komunalno-stambenog preduzeća Jasmina Konjević.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com