DruštvoIzdvojeno

KOMUNALNO-STAMBENO: UKLANJANJE PALMI I SADNJA MIMOZA

Sadnice mimoze od danas ukrašavaju prostor parkinga na Karači i prilaz prostorijama Gradske muzike. U okviru akcije sadnje 100  mimoza  u organizaciji Opštine i privatnih preduzetnika , danas je zasađeno još šest stabala,simbol Praznika  koji   će u februaru obilježiti pola vijeka postojanja. Radnici Sektora za održavanje zelenila u Komunalno-stambenom preduzeću danas su  angažovani na  uređuju dvorište Gradske muzike na Karači.   Obavljeno je orezivanje divljeg rastinja, košenje,grabuljanje i  uklanjanje zelenog otpada .

S druge strane ekipa gradskog zelenila ispred crkve Svetog Arhangela Mihaila posjekla je u osnovi  dva stabla palmi, od ukupno pet  na trgu Belavista.

S obzirom da je neophodno ručno iznositi izrezane djelove palmi, postupak uklanjanja preostale tri   potrajaće  još nekoliko dana. Nakon toga će biti uklonjene i palme sa trga Mića Pavlovića, odnosno kod crkve Sv. Jeronima. Na Belavisti će se vrijeme mjeriti na period dok su bile palme i period nakon njihovog uklanjanja, naznačeno je na portalu komunalnostambeno.me.

Da podsetimo,  palmama koje je napao “crveni surlaš”, urađena je dendrohirurgija, ali nije bilo rezultata i one se nisu revitalizovale.  Zbog nemogućnosti da se obnove, palme zasađene tridesetih godina prošloga vijeka, uklonjene su  do osnove. Korijen će ostati zbog nemogućnosti da se izvadi ispod pločnika trga. Nadležni će naknadno odlučiti koja će kultura biti zasađena umjesto palmi , jer nove sadnice Fitosanitarna uprava isključuje sve dok postoji zaraza prouzrokovana ovim nametnikom, koji  uništava fond palmi na cijelom Crnogorskom primorju i drugim mediterankim zemljama.

Zaposleni u Sektoru za održavanje zelenila  Komunalno-stambenog preduzeća, uklonili su  i četiri  zaražene palme između Citadele i hotela Plaža .  Pripremanje i utovar palmi je, zahvaljujući nabavljenom kamionu sa “grajferom”  bilo  lakše i efikasnije, u odnosu na ranije , dok nije bio nabavljeno ovo specijalno vozilo.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com