DRUŠTVO

KOMUNALNO-STAMBENO PREDUZEĆE:KOŠENJE, POPRAVKA LED RASVJETE , UREĐENJE ZONA OKO ŠKOLA

?????????????????????????????????????????????????????????

U Komunalno – stambenom preduzeću intezivirani  su radovi na sanaciji potoka i kanala ,  led rasvjete, kao i košenja i uređenja školskih dvorišta  u susret  novoj školskoj  godini. Prema riječima direktorice Komunalno stambenog preduzeća Jasmine Konjević,   preduzeli su  odgovarajuće aktivnosti  za predstojeću kišnu sezonu .Trenutno je  udarno čišćenje lokalnih vodotokova i glavnih kanala.

-Ove sezone su cijelo vrijeme u kanalima prisutne atmosferske vode i kanalizacija. I u takve kanale se radnici spuštaju, uz angažovanje dodatne mehanizacije na njihovom čišćenju. Trebalo bi  da se završi potok Nemila,  radi se Opačica a urađeni su i neki udarni potoci, što je za preduzeće prioritet, ukazala je Jasmina Konjević.

Ove godine je zbog visokih temperatura vazduha i vlage  probujala vegetacija, kao u kasno proljeće.

– Na pojedinim lokacijama  košenja su obavljena četiri ili pet puta. Ponavljamo najviše u naseljima,u putnom pojasu. Problem je  kosačice. Motorne koje koristimo su bučne, a nemamo druge. Pokušaćemo da nabavimo  električne za sljedeću godinu,  na tržištu nema jačih  da izdrže veće površine . Električne kosačice, koje  su nečujne, uglavnom, slabije snage namijenjene su za privatne, manje površine. U naseljima svjesni smo da je košenje bučno,što smeta stanarima i gostima, pogotovo u sezoni. Velike su vrućine,radnici ne mogu da kose u podne, kreću rano i to je problem košenja. Apel za kućne ljubimce da vlasnici počiste iza njih, radi održavanja higijene,  jer je i to veliki  problem sa kojim se suočavaju na terenu, upozorila je ona.

U okviru ugovora sa Morskim dobrom mnoge aktivnosti nisu definisane.

– Imamo predračun plana i programa  za ovu godinu. Opština nije obuhvatila odgovornost za zonu Morskog dobra, koje nije prihvatilo ništa što  se tiče održavanja javnih površina, pješačke staze.Pokriveni smo za održavanje  rasvjete, donekle zelenila, dok nismo finansijski pokriveni za održavanje saobraćajnih površina i putnog pojasa, atmosferskih kanala i vodotokova ,  za koje, apsolutno, nemamo nikakav ugovor.  Od Morskog dobra do sada smo za sezonu dobili oko sedam hiljada , a ugovor je na 72.000 eura.  Ekipe Komunalno – stambenog preduzeća održavaju sve, Šetalište, donji dio rivijere od mora do magistrale,  priobalni put. Moramo da pročistimo kanale i tumbine , koje prolaze do mora, da bi pozadinski sistem mogao  da funkcioniše. Ako ne očistimo taj dio džaba nam sve  drugo što radimo. Imamo jedino ugovor  za čišćenje četiri  vodotoka –  jednom godišnje.Radimo i više, ukazuje ona.

Finansiranje od Opštine  funkcioniše  za redovno transfere, po planu i programu,ovog preduzeća, dok je nerealizovana naplata za održavanje led rasvjete.

– Ugovor sa Opštinom još uvijek nije potpisan  za reparaciju led rasvjete. U tom  sektoru je zaposleno šest radnika, koji rade sa jednim specijalnim vozilom auto-korpom  i jednim pick up vozilom.  Nama je dopis iz Opštine stigao krajem juna, kada nam je  na održavanje dodijeljena  led rasvjeta.  Već smo bili ušli u špicu sezone. Vratili smo u ispravno  stanje preko 1.500 led svjetiljki.  Sve  smo radili na osnovu svojih sredstava i vremena. Zaposleni su naporno radili po najvišim temperaturama, gužvama saobraćajnim , u otežavajućim okolnostima . Sve  radimo  sopstvenim sredstvima , pomoću mehanizacije,  koja nam je na raspolaganju. Drugih  prihoda od Opštine nismo imali za tu namjenu. Nadamo se da ćemo uskoro završiti taj ugovor sa Opštinom da taj dio poslova  bude definisan, jer led rasvjeta nije bila u opisu naših poslova, objasnila je Jasmina Konjević.

Ona napominje da su u Komunalno-stambenom preduzeću  dobili obavještenje i prateću dokumentaciju da je obavljeno sudsko poravnanje,   čime je sa Novalume led rasvjeta prešla u vlasništvo  Opštine Herceg Novi.

-Dobili smo instrukcije  kabineta da pristupimo toj rasvjeti  i počnemo sa popravkom.  Mi smo društveno odgovorno preduzeće, radimo u interesu grada, momentalno smo krenuli u sve radove, ali de facto je da sada nemamo više materijalnih  sredstava za to, kazala je dirketorica Komunalno-stambenog preduzeća.

Jasmina Konjević pojašnjava da je oko 6.000 led lampi raspoređeno na području Opštine.

– U otklanjanju nedostataka nastojali smo da udarne budu  turistički najizloženije lokacije,  gdje je najveća koncentracija stanovništva u sezoni i  van sezone,a to su centralne zone grada, Topla dva, tri,  zona rivijere, između  magistrale i donjeg puta,  priobalni put od Kumbora do Kamenara. I na Luštici su komplet radili popravku led rasvjete u selu Zabrđe, kao i  Mirište.  U nekim mjestima naknadno je postavljena i druga rasvjeta, koja nije led.  Predstoji da pod hitno radimo zaleđe Herceg Novog.  Tamo imamo  velikih problema, neophodno  da se posvetimo i tome dijelu Opštine, najavila je ona.

Ona napominje da bi bilo lakše da na reparaciji led rasvjete rade trasu po trasu .

-Morali smo  da idemo pojedinačno da prepravljamo led lampe. Da bi sistem  potpuno funkcionisao,  bukvalno  treba da se otvori  svaka lampa i da se prepravi. Nešto smo odradili , paralelno od ovih 1.500 koje smo osposobili,  nešto mijenjali sa drugih lokacija. Radićemo da se kompletan sistem osposobi do kraja godine, a da smo imali  pomoć i dopunsko jedno vozilo bilo bi prije završeno , obzirom da  jedna kopra i pick up je što nas ograničava u ovom trenutku.  Mislimo da ćemo i uz ovakvu situaciju osposobiti kompletnu led rasvjetu –  do kraja godine, očekuje Jasmina Konjević.

Popravljen je juče kvar na rasvjeti u Kamenarima.  Ponovo će raditi na Toploj tri, gdje je svojevremeno kompanija M:tel  izgradila betonske stubove za svoje instalacije i omogućili im da postave javnu rasvjetu. Takođe je obavljeno prebacivanje sa drvenih na betonske stubove  kroz Zeleniku, Sutorinu , Toplu tri. Ona dodaje da je u ovom periodu,  prioritet uređenje  zona oko škola ,da se popravi   i pusti u funkciju led rasvjeta, očiste površine, jer u ponedeljak, 2. septembra počinje nova školska godina.

– Radnici kose površine i uređuju  prilaze i školska dvorišta. Jedna ekipa je angažovana u školskom dvorištu OŠ Orjenski bataljon u Bijeloj, u kojem ima dosta zelenila. Radimo po pozivu škola, bez obzira što nije naša obaveza, navela je Konjević.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com