DruštvoIzdvojeno

KOMUNALNO – STAMBENO: POPRAVLJENA LED RASVJETA UZ MAGISTRALU, U TOKU UREĐENJE ZELENILA, USKORO PIJACA U IGALU

Zaposleni u Komunalno-stambenom preduzeću popravili su led rasvjetu duž magistrale, angažovani su na uređenju zelenila, lokalnih puteva, košenju  javnih površina u selima u zaleđu, završavaju sanaciju pijace u Igalu.

Pomoćnik direktora Komunalno – stambenog preduzeća Mladen Rostović je napomenuo da su nakon poravnanja Opštine sa investitorom dobili na održavanje led rasvjetu:

-Drago nam je što je Opština u našu nadležnost predala led rasvjetu,  što se vidi i po reakcijama građana da je to dobro. Tokom dva mjeseca, koliko se ekipe za održavanje javne rasvjete bave tim poslovima mnogo su više svetiljki stavili u upotrebu. Magistralni  pojas je maksimalno osvjetljen, nema onih “crnih rupa”, odnosno,  lampiona u nizu koji ne rade. Skidamo i reflektore koje smo privremeno stavljali ispod postojećih lampi, da bi koliko – toliko umanjili taj problem, jer nismo imali ovlašćenja da diramo led svjetiljke, objasnio je Rostović.

On dodaje da su radili i rekonstrukciju rasvjete u Ulici dr Živojinovića u Igalu, prema stadionu na raskrsnici sa Dubrovačkom ulicom.

-Postavljeni su novi temelji jer su prethodni bili urušeni i montirali su ponovo stubove i prespojili, tako da je taj dio ponovo osvjetljen. Od petka radimo uličnu rasvjetu unutar naselja Zelenika i Kuti, završili smo u zoni Džorovog mosta, Baterije i još nekih naselja, a nastavićemo i dalje, ukazao je Rostović.

Takođe su riješili i manje kvarove na javnoj rasvjeti na Toploj i drugim lokacijama. Preko “Sistema 48 sati” i po pozivima građana radnici izlaze, pregledaju i odmah riješavaju  probleme.

-Što možemo riješavamo odmah, a ako je potrebna rekonstrukcija pravimo izvještaje ka Opštini i Morskom dobru. Morskom dobru smo uputili zahtjeve da odobre dvije investicije, sa njima imamo ugovor za održavanje rasvjete u zoni morskog dobra. U Kamenarima  planiramo zamjenu stuba koji  nije bezbijedan i u Meljinama bi trebalo da promijene stub koji nije ambijentalno odgovarajući. Nadamo se da ćemo uskoro i to riješiti, naveo je Rostović.

GRADSKO ZELENILO I PUTARI

Radnici sektora gradskog zelenila angažovani su na održavanju i zalijevanju zelenih javnih površina, cvijetanih skverova.

-Priortet je da sačuvamo što možemo od zelenila, ukrasnog bilja  i cvijeća, zašto imamo posebnu ekipu. Pred feštu u Meljinama uredili smo ovih dana prostor kod Mjesne zajednice i cvijetne skverove u okruženju. Redovno popravljamo i uređujemo  mobilijar i klupe. Radimo i lokaciju kod zgrade Opštine, što je teže uz veće saobraćajne gužve. Dvije ekipe putara rade na košenju seoskih puteva. U posljednih  sedam  dana radili su košenje na Žvinjama i prema crkvi Svetog Ilije na Žvinjama. Uredili su put prema Miševićima, a trenutno rade kroz Tjesni klanac, od Sutorine prema Mojdežu. Nastaviće da uređuju prilaz do crkve u Mojdežu, kaže Rostović.

Prethodne sedmice uređen je prilazni i pješački put do crkve Kozme i Damjana u Ratiševini, zatim su na Mokrinama uredili prilazni put do crkve Svetog Krsta na Crvenom brdu. Uređuju prilazne puteve prema Terzićima i Lepetićima, potom će   preći  na Kameno i prema Dizdarici, nastaviće skidati ramene grane, kositi i uređivati  putni pojas.

USKORO U NOVOM RUHU  PIJACA U IGALU

Radnici dijela službe rade na rekonstrukciji pijace u Igalu. Angažovani su na izgradnji  potpornog zida,  koji će je razdvojiti od susjedne parcele.

-Pripremaju prostor za dopremanje  štandova iz naše radionice na kraju Servisne zone   u Igalu. Biće uređen sanitarni čvor. Pripremaju lokaciju za izgradnju objekta za prodaju sira, mlječnih proizvoda i suvog mesa. Planirano je da se postavi 20 štandova, ako bude potrebno može se urediti i više,smatra Rostović.

On dodaje da je do sada evidentirano 12 zainteresovanih zakupaca štandova. Za mještovitu robu na pijaci  u Igalu nije predviđen prodajni prostor.

Na glavnoj pijaci u centru grada evidentan je problem sa čistoćom i odvozom otpada, s obzirom na to da je povećani broj  korisnika, sa velikim brojem poslovnih prostora, lokala, u okruženju, koji gravitiraju kontejnerima kod pijace.

Akcijom  Komunalno – stambenog preduzeća, napravljen je upravo štand za odvajanje kartona, ambalaže, koji je ugrađen kod pijace, gdje se nalaze kontejneri.

AKCIJA ČIŠĆENJA POTOKA PLANIRANA OD 1. AVGUSTA

-Plan je da od prvog avgusta, možda malo i ranije, sa dvije ekipe i bagerom u vlasništvu  našeg preduzeća, uđemo u potoke, da se pripremimo se za kišnu sezonu, naveo je Rostović.

Posebno je izražen problem potoka Opačica, koji prilikom obilnih padavina plavi Kutsko polje. Poznato je da su mještani i Mjesna zajednica Zelenika-Kuti tražili od nadležnih u Opštini da se uradi proširenje ispod Džorovog mosta.

Rostović je kazao da će po planu i programu ući u korito potoka Opačica, kao i svake godine. Ako procijene da je potreban veći zahvat, obavijestiće Opštinu da angažuje građevinsku firmu, sa većom mehanizacijom, a ono što je u mogućnosti sa postojećom mehanizacijom i ljudstvom, sami će da odrade. Zelenika im je, kako navodi, i prva u tom planu. Kada pristupe napraviće analizu stanja Opačice i lokalnih priključnih potoka koja će pokazati da li će biti potrebno dodatno angažovanje.

Čišćenje potoka se obavlja u sušnom, periodu. Jedna ekipa krenuće od Igala, od potoka Šištet – Bare, što je u redovnoj proceduri i nastaviće sa čišćenjem svih potoka do Kamenara.

Foto: Komunalnostambeno.me/RHN

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com