Društvo

KOMUNALNO -STAMBENO: NOVE SADNICE,UREĐENJE ZELENILA, PILOT PROJEKAT ZA RIVIJERU

Zaposleni u Komunalno – stambenom preduzeću intezivirali su aktivnosti na sakupljanju i odvozu zelenog otpada i šuta. Dnevno kamionima prevezu   oko 15 kubika zelenog otpada. Prema riječima direktorice Komunalno-stambenog preduzeća Jasmine Konjević, počela je sezona rezidbe i uređenja bašti, što je dvostruko  uvečalo količine otpada. Problem što se odlaže na javne površine i pored kontejnera, zbog čega komunalne ekipe ne mogu odjednom da postignu sve da  uklone.

-U  šest tura  dnevno prevezu  od 12 do 15 kubika zelenog otpada. Na raspolaganju su tri vozila , dva kamiona za zeleni i jedan za građevinski otpad.  Po tri radnika za svaki kamion, odnosno, devet ih je angažovano na prikuplajnju nelegalno bačenog zelenog otpada i šuta , navela je Jasmina Konjević.

Ona kaže da razumiju građane da moraju da odlažu otpad, ali apeluje da ne izbacuju na javne površine i pored kontejnera komunalnog otpada.

-Ako već izbaciju , apelujemo da to ne čine subotom popodne i nedeljom, da bi radnici mogli makar  u tom periodu da predahnu. Ogromne količine  se gomilaju vikendom, koji  građani najviše koriste za rezidbu u baštama i voćnjacima, ukazala je Konjević.

Počela je masovnija  rezidba, prije svega, kivija, naranđe i drugih agruma  iz voćnjaka i đardina.  Ove godine  su povečane  količine otpada  , s obzirom da je prisutna zaraza medonosone vaši na agrumima i vinovoj lozi.

– Moraćemo da angažujemo  i dopunske ekipe , zbog velikih količina zelenog otpada i šuta. Do sada nije bila praksa da ekipe rade nedeljom.

Mi bismo sve to stizali i odradili, ali imamo drugi problem,  a to je što možemo  da  vozimo ograničene količine na deponiju zelenog otpada.  Drugačije bismo se organizovali kad bismo imali riješeno to pitanje, kaže ona. Zaposleni u Komunalno – stambenom preduzeću rade prema Planu i programu   za 2019. godinu.

– Počelo je košenje. Uređen je magistralni pojas od Zelenike do Kamenara, kao i  donji dio rivijere.  Sutra ekipe  kreću da uređuju naselje  Đilovići u  Kumboru.  Iznad magistrale je  više obraslog zelenila. Krećemo  sa pripremama košenja u stambenim naseljima, navela je direktorica.

Ekipe kontinuirano rade mašinsko čišćenje potoka i kanala , nagomilanog otpada i pijeska još od prethodnog nevremena.

– Posredstvom  Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja  stigle su sadnice mimoze, magnolije , rogača,  a stići će uskoro pinije i masline. Ministarstvo  je doniralo opštinama različite sadnice, kako bi oplemenili javne površine,  sa kojih su uklonjene zaražene palme.

Radnici sektora zelenila  uskoro kreću sa sadnjom,Sekretarijat za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost, napravio je spiskove kako će se rasporediti sadnice po mjesnim zajednicama. Ono što preostane, zasadiće ekipe Komunalno – stambenog  na  javnim površinama. Kada stignu  pinije i masline radiće  dalje raspoređivanje i tih sadnica. U saradnji sa Vatrogasnom jedinicom kreće prva sadnja u krugu Vatrogasnog doma u Meljinama, kazala  je Jasmina Konjević.

Veći dio tih sadnica biće posađen na rivijeri u blizini lokacija za kontejnere,  sljedeće nedelje organizovaće  akciju uređenja prostora oko kontjenera za formiranje zelenih ostrva.

– Pokušaćemo da primjenimo pilot projekat, da napravimo zelena ostrva, odnosno, na četiri lokacije na rivijeri biće postavljeni kontejneri za zeleni otad. Apel građanima da zeleni otpad  bacaju u te kontejnere,  da ne izbacuju drugi otpad ili šut, jer nemamo mehanizaciju. Ti će kontejneri biti  isključivo za  zeleni otpad  na četiri  pilot lokacije: u Đenovićima, kod sportskih terena u Baošiću, za Bijelu i Kamenare na području Jošice i pored ribarske pijace na rivijeri. Nama su to pogodne lokacije, ali i građanima. Iz iskustva znamo da se na tim mjestima deponiju veće količine zelenog otpada. Pokušaćemo na ovaj način i  pratićemo   kako će se to odvijati, potvrdila je Jasmina Konjević.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je izdalo preporuke uzgajivačima agruma kako da postupaju sa zasadima, koje je napala štitasta vaš.

– Poznato je da je preporuka Ministarstva i fitosanitarne inspekcije da se ne sade palme, dok traje zaraza palminog surlaša.  Pesticidi na našem tržištu ne mogu da spriječe zarazu. U posljednje vrijeme uklonjen je velik broj stabala. Malo ih je ostalo koja nisu  napadnuta surlašem.  Trudimo se da u što većoj mjeri uklonimo.  Apel iz Ministarstva je da se do turističke sezone kompletno  uklone sve zaražene palme i one na kojima je rađena dendrohirurgija.  Kako će biti u privatnom sektoru to ispoštovan ne znamo, jer sve  dok postoji i jedno zaraženo stablo, širiće se i prenositi  na druge palme. Predstoji  nam u narednom periodu, još jedna velika akcija, kako bi bile uklonjene do sezone, ukazala je Jasmina Konjević.

Prema riječima direktorice Komunalno-stambenog preduzeća, radnici u sektoru održavanja javne rasvjete, trenutno su angažovani na demontaži dekorativne rasvjete. Očekuju uskoro potpisivanje  ugovora sa JP Morsko dobro, za održavanje rasvjete u priobalnom pojasu.

Pristupiće uređenju rasvjete na dionici  magistrale, od Debelog brijega do skretanja za Servisnu zonu na kojoj trenutno u organizaciji Direkcije za saobraćaj  radi rekonstrukcija puta.

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com