DruštvoIzdvojeno

KOMUNALNO-STAMBENO: KONTEJNERI ZA ZELENI OTPAD, NOVE SADNICE I SANACIJA PIJACE

U organizaciji  Komunalno-stambenog preduzeća  u  narednom periodu biće postavljeni kontejneri za odlaganje zelenog otpada na lokacijima u Đenovićima, Baošiću i Jošici. Na ovim lokacijima je uređen prostor, zasađeno cvijeće, a građani rivijere će moći da otpad iz svojih bašti i đardina odlažu u specijalne kontejnere.

Prema riječima direktorice Komunalno-stambenog preduzeća Jasmine Konjević,  kontejneri će biti postavljeni pored magistrale i kod ribarske pijace u Đenovićima, kod igrališta uz magistralu u Baošiću i u Jošici kod skretanja za Bijelu.

-Planirano je formiranje zelenih oaza. Na predviđenim lokacijama završena je sadnja ukrasnog bilja i stabala  iz  donacije ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, umjesto posječenih  palmi. Dobijene su sadnice mimoza, maslina i rogača. Dio je podijeljen građanima, dio je zasađen na javnim površinama. Prilikom jakog  vjetra  nedavno je oštećen i dio zelenila, pa  su  neka  mjesta  ponovo obnovili  određenim kulturama. Po najavi iz nadležnog ministarstva očekujemo još sadnica masline i primorskog bora, navela je Jasmina Konjević.

Iz resornog ministarsva dobijeno je preko 120 komada mimoza, pet sadnica maslina i sedam rogača, kao i 30 sadnica magnolija. Magnolije su zasađene na mjestima gdje je planirano  postavljanje kontejnera za odlaganje zelenog otpada. Nekoliko sadnica je podijeljeno građanima, određen broj zasađen je  na javnim površinama, na kojima je dopun jen  fond magnolija, koje su najviše stradale u nevremenu.

-U posljednje vrijeme  Opština Herceg Novi  obezbijeđuje sredstva  za nabavku sadnica višegodišnjih ukrasnih biljaka i stabala. U Komunalno-stambenom preduzeću očekujemo potpisivanje ugovora sa JP Morsko dobro i u skladu sa  dogovorenim očekujemo da i nabavka sadnica sezonskog cvijeća „uđe“ u plan javnih nabavki. Ne odustajemo od sadnje  sezonskog cvijeća. Prošle godine smo se snalazili. Imali smo  lijepu saradnju sa zakupcima tezgi na našoj pijaci u Herceg Novom, kao  kompenzaciju zakupa za sadnice sezonskog cvijeća.  Na taj način obezbijedili smo sadnice , koje smo zasadili u gradu, a  neke smo kupili iz sopstvenih prihoda, tako da su cvijetni aranžmani ukrašavali javne površine i brojne skverove, podsjetila je Jasmina Konjević.

Nevrijeme je u velikoj mjeri uticalo na smanjenje zelenog fonda u gradu,oštećena je hortikultura, koja će biti obnovljena kombinacijom sadnje sezonskog cvijeća i višegodišnjeg ukrasnog bilja i kultura.

REKONSTRUKCIJA PIJACA

Komunalno- stambeno preduzeće  uskoro će raspisati tender za nabavku matarijala za rekonstrukciju tezgi na pijaci u Herceg Novom. Angažovani su na projektu hitne sanacije ribarnice u zoni pijace u centru grada, kako bi uskladili sa novim standardima.

-Mi ne možemo preko noći urediti pijace. Preduzeće podleže  zakonskim  normativima, a to je  proces koji  traje i čekamo da prođe tenderska procedura i  ekipa je spremna da, kada dobije materijal,  počne da radi.  Za rekonstrukcije pijaca je po stavci  iz  budžeta Opštine određeno 100.000 eura, objasnila je Jasmina Konjević.

Ona je podsjetila da su na pijaci u Igalu uklonjene tezge i račišćen prostor. Mjesna zajednica Igalo kada je organizovala  uređenje sportskog  terena sanirala je ogradu, koja dijeli igralište  od pijace. Od planiranih sredstva uložiće i u rekonstrukciju pijace u Igalu.

-Zakupci na pijacama plaćaju zakup Komunalno-stambenom preduzeću. Cijena zavisi od  lokacije. Zakup klasične tezge na zelenoj pijaci u gradu iznosi 45 eura. Dnevni zakup po tezgi košta 1,5 euro. Formirana je posebna cijena za zakup prostora u ribarnici  i objektu za mlječne proizvode. Najskuplji zakup je u zoni za mlječne proizvode i sa PDV-om iznosi  150 eura na mjesečnom nivou. Najveći su troškovi za struju. U tom zatvorenom prostoru imamo zahtjeve za izdavanjem još tezgi. Radi se novi cjenovnik, koji će stupiti na snagu sa renoviranjem pijačnog prostora. Biće promijenjen način izdavanja rashlanih vitrina i stolova u ribarnici, koja će biti prilagođena novim standardima, pojasnila je direktorica Komunalno-stambenog preduzeća.

Jasmina Konjević  je obrazložila da je Zakonom o komunalnim djelatnostima predviđeno niz podzakonskih akata, koji još nisu usvojeni. Ovih dana u Podgorici je završen postupak  razmatranja predloga uredbe o određivanju cijena komunalnih usluga, kojim je obuhvaćeno  i izdavanje pijačnih tezgi.

-Predlog je na stolu Vlade i očekujemo da će taj pravilnik uskoro biti usvojen, ocijenila je ona, dodajući da je postupak složen, da onog trenutka kada u preduzeću naprave  proračun u skladu sa ovom uredbom i Odbor direktora usaglasi sa odlukom,  zahtjev se dostavlja Ageneciji za zaštitu potrošača,  koja ocijenjuje da li je cijena u skladu sa zakonom. Na kraju Skupština Opštine daje saglasnost na predloženi cjenovnik. Procedura je velika, koja mora da se zadovolji, da bi mogla da se primjeni na komunalnu uslugu.

Foto: Komunalno stambeno doo HN

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com