DRUŠTVOIzdvojeno

KOMUNALNO STAMBENO JOŠ UVIJEK NEMA PRISTUP LED RASVJETI

Radnici sektora održavanja rasvjete  u  Komunalno – stambenom preduzeću još uvijek nisu pristupili  led svjetiljkama, kako  bi obavili adaptaciju i premošćavanje u upravljanju ovim sistemom.

Riječ je o preko  5.800 led svjetiljki koje su ugrađene prije tri godine na osnovu ugovora sa danskom firmom Hesalajt,vrijednog 2, 7 miliona eura.  Nakon što je Hesalajt otišla u stečaj kao pravni nasljednik se pojavila kompanija  Novalume, sa kojom je opština od prošle godine vodila spor oko utvrđivanja ugovorene obaveze plaćanja. Na posljednjoj sjednici SO Herceg Novi 25. aprila, data je saglasnost na odluku  o sudskom poravnanju između Opštine Herceg Novi i  Novalume o projektu led rasvjete.

Prema riječima direktorice  Komunalno stambenog preduzeća  Jasmine Konjević, dok se ne završi administrativna procedura oko preuzimanja vlasništva još uvijek ne mogu pristupiti led rasvjeti.

-Nakon skupštinske odluke tek treba da se uđe u proceduru potpisivanja ugovora  i plaćanje od strane Opštine prema firmi Novalume. Nakon toga će  Opština da potpiše ugovor sa Komunalno stambenim preduzećem  i tek tada naši radnici mogu da  počnu radove.   Dok se postupak  ne završi, još uvijek ne radimo na led rasvjeti, objasnila je Jasmina Konjević.

Ekipe su spremne za sve aktivnosti, a trenutno obavljaju provjeru stanja na led rasvjeti.

-Završili smo i snimanje stanja na terenu , u ovom trenutku znamo po zonama koja svjetiljka radi a koja ne radi, a još uvijek nemamo podatak koja zona ne radi zbog daljinskog sistema upravljanja a koja zbog fizičkog kvara. Dok se ne obavi administrativna procedura ne možemo direktno da pristupimo lampama i da  provjerimo stanje i u tom segmentu  da tačno znamo šta se dešava na rasvjeti.  Nadamo se da će postupak ići relativno  brzo i da ćemo  krajem mjeseca moći da pristupimo rasvjeti, objašnjava Konjević.

Ona dodaje da  nedostaje  popis repromaterijala.  Kada dobiju  “zeleno svjetlo”   izvadiće   dio za daljinsko upravljanje i  još  neke elemente, kako bi sistem što prije  bio   osposobljen.

– Definitivno  neće biti daljinskog upravljanja,  a postoji mogućnost da se nekada vrati .  Svaku, od preko 5.800  led lampi, treba otvoriti i premostiti sistem. Radnici u sektoru za održavanje javne rasvjete nestrpljivo čekaju da počnu taj posao, navodi direktorica Komunalno stambenog preduzeća , uz obrazloženje da  upravo oni imaju najveću motivaciju da što prije  taj sistem profunkcioniše, jer su  na terenu istrpjeli najveće kritike od strane građana, kojima nisu mogli da objasne kako je sve to postavljeno i da nisu imali ingerencije nad tim segmentom rasvjete.

Podsjećamo, predloženim sudskim poravnjanjem Opština Herceg Novi se saglašava da Novalume stupi na mjesto Hesalight i ujedno se ugovor o javnoj nabavci raskida, pod uslovom da se na ime cijene koštanja dopremljenih i ugrađenih LED svijetljki privrednom društvu Novalume isplati 1.000.000 eura, dok je obaveza Novalume prema našoj opštini  da vrati sve blanko mjenice izdate po osnovu ugovora o javnoj nabavci i da sprovede postupak amortizacije nedostajućih mjenica.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com