Društvo

KOMUNALNE EKIPE SANIRAJU POSLJEDICE OLUJNE BURE

Zaposleni u Komunalno – stambenom preduzeću svim raspoloživim kapacitetima su angažovani na sanaciji  posljedica olujnog vjetra, koji je velike štete nanio zelenilu, javnoj rasvjeti, putnoj infrastrukturi.

Komunalnim ekipama posao otežava jaka bura, koja na udare duva do 90 km na sat. Prema riječima direktorice Komunalno – stambenog preduzeća Jasmine Konjević, ekipe su  non-stop na terenu. Pričinjena šteta  na komunalnoj infrastrukturi ne može se u potpunosti sagledati, jer i dalje duva jak vjetar.

– Od Njivica do Kamenara uklonjena su brojna stabla, a neka prete da padnu, jer nisu rasčišćene sve lokacije. Zbog bezbijednosti pješaka i vozila, radi se prvo na urgentnim lokacijama.  Odvezene su ogromne količine zelenog otpada sa saobraćajnica i javnih površina. Ekipama komunalnog preduzeća  preko vikenda pomagali su pripadnici Službe zaštite i spasavanja.  Oštećena su drveća i slomljene velike grane u Omladinskom i Ilijinom parku u Igalu, na Toploj II, u Meljinama, naselju Srbina, Zelenici, Baošiću, Đenovićima, stepeništu Danice Tomašević , na području Luštice i drugim. Svaki čas nam stižu nove prijave za oštećenje na zelenilu, javnoj rasvjeti , putnoj mreži, navela je Jasmina Konjević.

Iz bezbjednosnih razloga u Omladinskom parku uklonjena su dva kedra. Štete su svuda prisutne, još su nesagledive. Oštećena je i brojna saobraćajna signalizacija uz lokalne puteve.  Ekipe održavanja puteva obavljaju popravku  infrastrukture na teritoriji cijele Opštine.

Prisutna su velika oštećenja na krovovima, stambenim objektima, vrtićima, OŠ Orjenski bataljon u Bijeloj. Zbog vjetra nisu bili u mogućnosti u subotu da upotrebe auto-korpu.

– Oštećenja su prisutna i u sektoru javne rasvjeta. Neki stubovi  su pali. Oštećene su dionice u Sutorini, Nemiloj , Španjoli u naselju Đilovići na rivijeri.  Zbog nestanka električne energije pregorili su satovi,  koji regulišu tajmer paljenja javne rasvjete. To je zamijenjeno i sada to normalno funkcioniše. Veliki problem je kablovskih operatera,  koji su dodatno opteretili stubove javne rasvjete, ukazala je Jasmina Konjević.

Palmino lišće, najviše sa privatnih površina,  vjetar raznosi na sve strane. Polomljene su i nove sadnice mimoza na Šetalištu u Igalu, kao i magnolija   u Baošiću, koje su tek bile zasađene. Ove sedmice bilo je planirano da se novim sadnicama opleme tri lokacije na rivijeri, gdje bi bili postavljeni pilot – kontejneri za zeleni otpad. Međutim , zbog vanrednih okolnosti i taj posao je odgođen

 

FOTO: KOMUNALNO STAMBENO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 komentar

  1. Kako bi bilo da se u ovakvim vanrednim situacijama zaposle za dnevnice muskarci /zene koji su voljni da pomognu? Sigurna sam da bi se nasla ekipa medju novskim planinarima, vatrogascima, dobrovoljcima i trugima.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com