EkonomijaIzdvojeno

KOMPOSTERI ZA 19 NOVSKIH POLJOPRIVREDNIKA

Devetnaest poljoprivrednika sa područja opštine Herceg Novi dobilo je na trajnu upotrebu kompostere zapremine od 400 kilograma, koji su im uručeni, nakon večeras održane radionice, u velikoj Sali Skupštine opštine, koju je organizovo Eko centar „Delfin“ iz Kotora, kao nosilac projekta Aktivna agro javnost, koji se realizuje u saradnji sa Maslinarskim društvom Boka i Udruženjem privatnih vlasnika šuma i poljoprivrednih proizvođača iz Herceg Novog, a pod pokroviteljstvom Evropske unije, koja ja za njegovu realizaciju donirala dvadeset hiljada eura. Sa dobitnicima kompostera potpisan je ugovor o saradnji, koji obavezuje predstavnike realizatora projekta da kontrolišu da li, između ostalog, korisnici prikupljaju i odlažu zeleni otpad i proizvode kompast. Radi se o komposterima koji na četirsto kilograma zelenog otpada mogu da proizvedu sto kilograma komposta.

Učesnicima radionice objašnjen je kompletan proces prikupljanja i odlaganja zelenog otpada i proizvodnja komposta, te njegova upotreba u poljoprivrednim kulturama.
Tokom aprila i maja, biće organizovana tri okrugla stola u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu, u kojima je evidentirano 1055 poljoprivrednih proizvođača, od kojih je polovina iz našeg grada, čija poljoprivredna gazdinstva pružaju izvanrednu mogućnost za proizvodnju kompasta.
Menadžerka projekta Ljiljana Radunović, najavila je i druge mogućnosti koje treba iskoristiti, i kada je riječ o javno – privatnom partnerstvu i prekograničnoj saradnji.
Od prijavljenih osamdeset poljoprivrednih proizvođača, sa područja Boke, njih četrdeset i pet je dobilo kompostere, uz poštovanje konkursa koji je raspisan prije tri mjeseca, a kojim su precizno bili definisani uslovi za njihovo dobijanje.

 

Nema Komentara

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com