Društvo

KOLO SRPSKIH SESTARA PROSLAVILO KRSNU SLAVU MALU GOSPOJINU

Članice Kola srpskih sestara Herceg Novi juče su svečano obilježile krsnu slavu svog udruženja –  Malu Gospojinu. Tradicionalno su priredile slavlje  u porti manastira Savina u kojem su učestvovale i brojne zvanice iz crkvenog i javnog života grada.

Prema riječima predsjednice Kola srpskih sestara Herceg Novi Dragice Spaić, nakon svečane liturgije u manastirskoj crkvi Uspenija Presvete Bogorodice, bio je  upriličen blagoslov siječenja slavskog kolača i priređena trpeza ljubavi za sve koji su podijelili radost ovog događaja. Kolo srpskih sestara je jedno od najstarijih organizacija u Crnoj Gori. Osnovano je 11. novembra 1923. godine, kao prvo na primorju. Trenutno okuplja četrdesetak članica, od kojih je nekoliko vremešnih, ali su smogle snage da juče prisustvuju obilježavanju slave, istakla je sa posebnim zadovoljstvom predsjednica Spaić.

Kolo srpskih sestara je poznato po svom humanitarnom radu i djelovanju. Često obilaze one kojima je pomoć najpotrebnija sa darovima i riječima podrške, pogotovo, kada je  riječ o narodu na Kosovu i Metohiji. U organizovanju pokloničkih putovanja svetinjama nekoliko puta godišnje, upriliče i odlazak na slavu Pečke patrijaršije na dan Sv. Pokrova u oktobru ili u Visoke Dečane. Ove godine planiraju da prisustvuju obilježavanju hramovske slave u Visokim Dečanima na Mratindan u novembru. Tom prilikom će posjetiti i druge hramove na Kosmetu i obići porodice za koje vrijedno i posvećeno prikupljaju donatorsku pomoć u garderobi, novčanim sredstvima i drugim vidovima podrške.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com