Društvo

KOLO SRPSKIH SESTARA HN: UDRUŽENJE “SMJEŠAK” ZA OSMJEH I MALIŠANA U NOVOM

Udruženje za pomoć socijalno ugroženoj djeci „Smješak“ doniralo je Kolu srpskih sestara Herceg Novi poklon pakete za 13 porodica čija su djeca uključena u projekat “Patronažna pomoć djeci sa invaliditetom kroz sistem obrazovanja“.

Tim povodom sastali su se sa roditeljima i djecom u prostorijama Kola na Toploj. Zadovoljstvo je bilo obostrano a osmjesi djece su zaista plijenili i ulivali novu snagu kako roditeljima tako i članicama Kola koje već četiri godine kroz ovaj projekat, uz pomoć stručnjaka, pomažu djecu sa invaliditetom uzrasta do četvrtog razreda osnovne škole.

-Ovo što sam ovdje doživio motiv je što, zajedno sa svojom porodicom, pet godina organizujem prikupljanje pomoći za djecu u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Sa predsjednicom Kola sam se slučajno upoznao u Trebinju gdje nam je ona bila lični donator. Kroz razgovor sam čuo za ovaj projekat i namjeru Kola da djeci obezbijedi poklone za uspješan završetak ove školske godine. Ponudili smo se da pomognemo i drago nam je da smo u Herceg Novom među ovom veselom djecom i zadovoljnim roditeljima -rekao je predsjednik Udruženja „Smješak“ Adnan Iković.

On je rekao da su tokom pet godina rada podijelili preko 950 tona hrane uz sredstva za higijenu, garderobu, školski pribor i ostale potrepštine i izrazio spremnost da pomogne kada god bude potrebno. Kolo srpskih sestara ne daje često zahvalnice ali je Udruženju „Smješak“ ona uručena već poslije prvog susreta i to sa velikim zadovoljstvom , rekla je predsjednica Kola Dragica Spaić. Ona se zahvalila na pomoći ali i pohvalila izuzetno dobru organizaciju ovog udruženja jer je za  samo dva dana ispoštovan dogovor.

-Simbolično smo ovim susretom i druženjem završili ovu školsku godinu. Radosni zbog novih prijatelja i humanista koji su raspoloženi da nam uvijek pomognu ali prvenstveno zbog uspjeha i napretka djece. Ovaj projekat je jedinstven u Crnoj Gori jer je riječ o patronažnoj pomoći. Učiteljica, defektolog i fizioterapeut stalno su bili u kontaktu sa djecom a rezultati su izvrsni. Jedan od učenika sa inkluzivne nastave narednu školsku godinu nastaviće u redovnoj nastavi. Toliko je napredovao i toliko mu je pomogao rad kod kuće. Srećni smo da smo u jednom slučaju malo i „odstupili“ od projekta i poslušali dr Svetlanu Kovačević koja je vrstan stručnjak i poznaje svako dijete u našoj opštini koje ima razvojne probleme. Kako nam djecu sa kojima se radi preporučuje opštinska komisija dr Kovačević nam je savjetovala da se potrudimo da fizioterapeut radi sa malom Lenom kako bi, sa tri godine, konačno prohodala jer je procijenila da je pravi i posljednji trenutak za to. Lena danas hoda. Sva djeca su napredovala i to nam je veliki motiv da se potrudimo da se projekat nastavi i radićemo na tome iako smo tužni što ćemo sa mališanima koji su završili četvrti razred morati da se pozdravimo. Svi su pokazatelji da bi ovakva pomoć djeci dobro došla do kraja osnovne škole ali sredstva diktiraju aktivnosti,rekla je Dragica Spaić.

Projekat je za ovu školsku godinu okončan zahvaljujući Opštini i humanistima  koji su imali razumijevanja, a tu je, između ostalih, i organizacija „Meritum“. Za nastavak projekta od septembra Opština Herceg Novi je izdvojila određena sredstva ali je to nedovoljno tako da će se Kolo potruditi da obezbijedi novac preko ljudi dobre volje i društveno odgovornih kompanija kojima su se obratili za pomoć.

Atmosfeta u prostorijama Kola bila je izuzetno vesela. Djeca su čavrljala sa učiteljicom Mirom koja sa njima radi, kako reče roditelj Slaven Miličković, koja je uradila ono što stručnjaci do sada nisu godinama uspjeli u njihovom porodičnom slučaju. Baka male Lene ne skriva zadovoljstvo što je ona konačno stala na svoje noge i hvali se da sada sama i vrata otvara pa je treba dodatno pripaziti u njenim dječijim nestašlucima.

-Jedino što nam vrijedi to je upravo ovo ovdje, sažela je u jednoj rečenici svoje mišljenje majka Ranka Miliša.

Projekat “Patronažna pomoć djeci sa invaliditetom kroz sistem obrazovanja“ hercegnovsko Kolo srpskih sestara realizuje od 2015.godine. Sa djecom u njihovim kućama, u atmosferi koja im je poznata i najprijatnija, okruženi porodicom i ljudima koje vole, rade učiteljica Mira Prodanović, defektolog Ivan Ljesar i fizioterapeut Nataša Lučić.

U projekat je uključeno trinaestoro djece sa područja opštine Herceg Novi.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com