Društvo

KOLO SRPSKIH SESTARA CRNE GORE NA SABORU KOLA U KRAGUJEVCU

Načelo brige o ljudima bez obzira na nacionalno, vjersko i političko uvjerenje od 1903. godine pokreće članice kola srpskih sestara svuda u svijetu, a potvrđeno je na nedavnom Saboru kola srpskih sestara Srbije, regiona i dijaspore održanom u Kragujevcu, kojem su prisustvovale predsjednica KSS Crne Gore Dragica Spaić i potpredsjednica Senka Durutović.

Značaj Sabora je faktički istorijski jer je oformljena zajednica kola koja će tako moći mnogo bolje i više raditi, kazala je Dragica Spaić koja je i predsjednica KSS Herceg Novi.

-Na svečanoj skupštini Sabora usvojena su osnovna načela, koja su prisutna u svim kolima od 1903. pa posle od obnavljena devedesetih godina. Osnove su uvijek bile briga o ljudima bez obzira na nacionalno, vjersko i političko uvjerenje, širenje načela dobrote, čovjekoljublja, rodoljublja. Pružanje materijalne i socijalne pomoći ugroženima, njegovanje nacionalne, vjerske i kulturne tradicije, podsticanje unapređenja međuljudskih odnosa. Briga o djeci, starima, bolesnima, nemoćnima, podsticanje mladih na dobrotvorni rad, uticanje preko medija na svijest i moral u zajednici. To su načela koja smo potpisali, koja će se u toku ove godine do naredne provoditi i pošto nam je ovo teč početak, uz izbor predsjednice osnovan je i koordinacini odbor u kojem je i Senka Durutović, inače predsjednica KSS Nikšić. Ona će direktno sarađivati sa predsjednicom Kola srpskih sestara iz Kragujevca, kazala je Spaić.

Tom prilikom održana je i akademija u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu u okviru koje je prezentovan istorijat od osnivanja Kola u Beogradu 1903.godine pa kroz Balkanske do II Svjetskog rata kada su sva kola bila ugašena. Odziv članica je bio veliki, a Saboru su prisustvovale predstavnice kola iz Srbije, Makedonije, Republike Srpske i dijaspore.

-Interesantan podatak je da su jedino kola iz Crne Gore ujedinjena za razliku od ostalih, koja će se sada ujediniti u zajednicu oformljenu na Saboru. Na  Miholjskoj Prevlaci je 2008. godine osnovana Zajednica KSS Crne Gore, određena sam za predsjednicu, a organizovao nas je mitropolit Amfilohije, jer su sva kola pod jurisdikcijom Mitropolije, uključujući i ona iz eparhije Budimljansko-nikšićke. Izvještaje iznosimo mitropolitu Amfilohiju na godišnjem nivou, objašnjava Spaić.

Značaj zajednice KSS najviše se ogleda u uzajamnoj pomoći među kolima koja imaju teškoća u radu.

-Kola su u nezavidnoj sitauciji, a svakome je osnovni motiv da sve od sebe da i pomogne ljudima koji su u nevolji. Osnovni motiv obnavljanja kola u Crnoj Gori bilo je da se pomogne izbjeglima, ratnicima na forntovima. Danas je jedna potpuno drugačija sitaucija, radimo mirnije u smislu da se pomaže a sva navedena načela možemo lakše ispunjavati, stakla je Dragica Spaić.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com