Društvo

KOLIKO JE STVARNO BRZ INTERNET U CRNOJ GORI

Najbrži internet na svijetu ima Singapur, najsporiji Jemen, a Crna Gora je na 71. mjestu liste sa 189 zemalja, pokazalo je novo istraživanje britanskog cable.co.uk. Drugačije podatke saopštavaju iz Ministarstva ekonomije; Crna Gora je na 52. mjestu kada je u pitanju tehnološku spremnost.

Od zemalja okruženja najbolje se kotira Slovenija koja je na 25. mjestu globalne liste, Hrvatska je na 40., a Srbija na 4. poziciji. Makedonija je na 59. mjestu na planeti po brzini interneta, Bosna i Hercegovina 61., a Albanija 78., pokazala su testiranja.

Tokom 12 mjeseci, do 10. maja ove godine, širom svijeta je sprovedeno više od 63 miliona testiranja brzine interneta. Švedska, Tajvan, Danska, Holandija i Letonija bilježe prosječnu brzinu veću od 30 Mbps, što britanska regulatorna agencija za telekomukacije Ofkom (Ofcom) definiše kao “super brzinu”.

Istovremeno, 139 zemalja ima prosječnu brzinu interneta ispod 10 Mbps, što je, prema Ofkomu, minimalna brzina koja može da odgovori potrebama tipične porodice.

Drugačije rezultate saopštavaju iz Ministarstva ekonomije – Crna Gora je, kada je u pitanju tehnološka spremnost, na 52. mjestu sa indeksom 4.6, pozivajući se na Izvještaj o globalnoj konkurentnosti 2016-2017, World Economic Foruma. Kada je riječ o Internet propusnosti (kb/s/korisnik), Crna Gora se nalazi na 35. mjestu (Izvor: International Telecommunication Union, ITU World Telecommunication/ICT Indicators Database), saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Iz ovog resora informišu da je u procesu izrade Zakon o mjerama za smanjenje troškova postavljanja elektronskih komunikacionih mreža velikih brzina, u cilju usaglašavanja sa Direktivom 2014/61/EU, a radi dostizanja ciljeva iz Digitalne agende za Evropu do 2020. godine. Usvajanjem tog Zakona, kako je saopšteno, ukloniće se postojeće prepreke postavljanja mreža velikih brzina na teritoriji cijele Crne Gore.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com