DRUŠTVOIzdvojeno

KARAVAN PRAZNIKA MIMOZE U BITOLJU: BRATSKI GRADOVI OBNAVLJAJU SARADNJU

Boravak karavana 51. Praznika mimoze u Nišu, potom kratko u Skoplju i od sinoć u Bitolju, gradu pobratimu Herceg Novog, jednako je susret sa sjećanjima i sabiranje novih utisaka. I ako kažemo da su sjećanja možda ovijena velom sentimentalnosti i uljepšana, novi utisci su toga lišeni i nepodijeljeno su odlični među domaćinima  i učesnicima karavana.

U Bitolju je odmah po dolasku Novljana upriličen susret sa gradonačelnicom Natašom Petrovskom,direktoricom Centra za kulturu Majom Andonovskom, rukovodiocem sektora finansija u opštini Bitolj Natašom Lučić, rukovodiocem pravno normativnih poslova Igorom Talevskim, savjetnicom za kulturu Evgenijom Josifovskom, predstavnicom kabineta predjednika opštine Emilijom Sarafskom, i počasnim konzulom Crne Gore  Miloradom Andrijaševićem. U srdačnom i neposrednom razgovoru glavne teme su bile  mogućnosti saradnje, posebno u oblasti kulture, obnavljanje i učvršćivanje pobratimskih veza. Sa predstavnicima Bitolja razgovarali su savjetnica predsjednika hercegnovske opštine dr Tamara Vujović, glavni administrator Nenad Đorđević, načelnik sekretarijata za IT Jadranko Tomašević, direktorica Herceg festa Gordana Porobić Krcunović,  urednik likovnih programa u Herceg festu Vojislav Vojo Kilibarda I član Direkcije Praznika mimoze Zoran Živković. Najsnažnije uporišne tačke buduće saradnje , kako je zaključeno, filmski i pozorišni festivali, dugog trajanja i potvrđenog kvaliteta, a koje imaju oba grada. Iz te široke oblasti, poručila je gradonačelnica Bitolja, može se razvijati saradnja u svim pravcima.

Gordana Porobić Krcunović već je  dogovorila gostovanje respektabilnog bitoljskog kamernog orkestra u Herceg Novom.

-Bitoljski teatar ima bogatu pozorišnu produkciju i saradnju sa najznačajnijim rediteljima iz regiona poput Kokana Mladenovića i Andraša Urbana pa je posebno razgovarano o razmjeni pozorišnih predstava, rekla je Krcunović.

Dr Tamara Vujović ocijenila je da je razgovor sa kolegama iz Bitolja bio izuzetno uspješan, a biće nastavljen, kako vjeruje, već na otvaranju 51. Praznika mimoze, jer su pozivnice da prisustvuju početku najstarijeg novskog festivala već uručene i  čelnicima Bitolja, kao što je to prethodno urađeno u svim gradovima u kojima je karavan gostovao.

Natalija Terzić iz gradske Turističke organizacije zadovoljna je efektima ove promotivne turneje, a kaže da ako se može suditi po zainteresovanosti koju su pokazali građani  Niša, Skoplja i Bitolja, sa ovog područja sigurno možemo očekivati više gostiju.

Centrom Bitolja danas u podne  prodefilovaće hercegnovska gradska muzika i mažoretke,  podijeliće  program ovogodišnjeg praznika i grančice mimoze koje kao nekom neobičnom čarolijom svima mame osmijehe.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com