Sport

“KARAČA 2019” – KOŠARKAŠI GALEBA U FINALU BOLJI OD ZADRA

Peti Međunarodni turnir u košarci “KARAČA 2019“ u organizaciji Košarkaškog kluba “Galeb“, završen je u nedelju. Okupio je ekipe iz zemalja regiona, a neke od njih dolaze iz gradova gdje košarka predstavlja način života.

Gosti iz Zadra, Splita, Zvornika, Podgorice, Tivta i domaći „Galebovi“ oduševili su publiku svojim košarkaškim umjećem i pokazanom igrom.

-Ono što zaista ostaje kao najljepša slika cijelokupnog događaja je veliko drugarstvo između svih učesnika turnira. Toliko smijeha, radosti, zabave je nešto što će zauvijek ostati u sjećanju svima koji su učestvovali na ovom turniru, kazao je trener KK Galeb Srđan Mićunović.

Zadovoljstvo nije krio ni Duje  Kaliterna iz KK Split.

-Odlično je što se turnir održava na otvorenom terenu, da djeca nisu uvijek u zatvorenom prostoru (dvorani ). Podloga bi se dala malo popravit, staviti neki tartan, da bude malo mekše za zglobove, da zglobovi ne trpe, i ako to na ovom uzrastu ne znači puno, ali kasnije zna doći na naplatu. Ovo je prvi put da sam u Herceg Novom i saradnja sa klubovima je potpuno u redu, pozvani smo na turnir, došli smo kao gosti i skroz nam je super. Nadam se da će se saradnja i u buduće nastaviti i da ćemo opet dolaziti, kazao je Kaliterna.

Trener KK Zadra, Umberto Piasevoli je bio izuzetno zadovoljan organizacijom turnira i prikazanom igrom.

-Zahvalili bi se organizatorima i domaćinima na odlično organizovanom turniru. Vidjeli smo puno lijepe igre i dobre košarke, kazao je Piasevoli.

Marija Sipina trener Škole košarke Zadar istakla je da je prijatno iznenađena što se turnir igrao na otvorenom.

-Prvi put da sam na turniru koji se igra na vanjskim terenima i ugodno sam iznenađena, ambijentom i terenom. Generacija 2008/09 su viceprvaci Hrvatske, talentovana generacija i nadam se da će bar jedan doći do seniorskog igrača Zadra. Regionalna takmičenja su zaista izazov i nešto novo za nas. Ako mislimo kao sportisti rasti, onda nam trebaju ovakva takmičenja. Regionalno je ipak korak više nego što su naša državna prvenstva, a samim tim djeca stiču nova poznantsva i iskustvo, kazala je Sipina.

Ekipe su se takmičile po grupama, da bi poslednjeg dana prvoplasirane ekipe vodile borbu za 1. mjesto, drugoplasirane za 3. mjesto, a ekipe koje su bile na trećoj poziciji u grupi su se borile za 5. mjesto u konačnom plasmanu.

Takmičarski dio je započeo utakmicom između domaćina KK “Galeb“ i ekipe KK “All Star “ iz Podgorice. Galebovi su bili bolji rezultatom 57-39.

U drugoj utakmici sastale su se ekipe Zadra i Zvornik basket, Zadrani su pobjedili rezultatom 33-19.  Uslijedila je utakmica između ekipa KK “All Star“ i KK “Split“ koja je završena pobjedom Podgoričana 31-26 .

U utakmici između ekipa “Zvornik basketa“ i “Pro basketa“ pobjedu su odnjeli Tivćani 42-51. Domaćini KK “Galeb“ su pobjedili KK “Split“ rezultatom 53-41 i u poslednjem kolu grupne faze takmičenja ekipa Zadra je pobjedila Pro basket rezultatom 37-26.

Nakon završene grupne faze plasman ekipa je bio sledeći :

Grupa A                                               Grupa B

1.Galeb                                                1. Zadar

2.All Star                                            2. Pro basket

3.Split                                                 3. Zvornik

Poslednjeg dana turnira u utakmici za 5. mjesto ekipa Zvornik basketa bila je bolja od ekipe Splita rezultat: 48-32 .

U utakmici za 3. mjesto između ekipa All Star iz Podgorice i ekipe Pro basket iz Tivta pobjedu su odnjeli Podgoričani, 57-42 i tako osvojili 3. mjesto na turniru.

Veliko finale i meč za prvo mjesto između domaćeg Galeba i ekipe Zadra donio je toliko dobre košarke da su ljubitelji ovog  sporta mogli samo uživati. Na kraju pobjeda „Galebova“ 55-35. Odlična igra u odbrani, brze kontre, precizni šutevi sa vanjskih pozicija, samo su neki od elemenata igre koji su krasili ovaj meč.

Uslijedila je dodjela nagrada  kojoj su prisustvovale i legende hercegnovske košarke – Dragiša Ćomo Perović, Dragan Vasiljević Štulja, Marinko Kovačević, Milan Subotić koji su igračima uručili nagrade.

U takmičenju u vještinama najbolji je bio Andrija Lazović iz KK Galeb koji je za 40 sekudi uspio da ugasi čak 20 svjetlosnih signala i u finalu bude bolji od saigrača Petra Gudeljevića i Luke Srdanovića (Split).

U takmičenju u šutiranju trojki najbolji je bio Vuk Ivelja iz KK Galeb, koji je od 15 trojki pogodio 10.

U idealnu petorku turnira izabrani su: Ivan Babić ( KK Split), Novak Tesla ( KK Pro Basket), Pavle Mugoša (All Star), Dimitrije Radanović (KK Galeb) i Filip Bilokapić ( KK Zadar).

Najbolji strijelac turnira je bio Vuk Ivelja, a najbolji igrač Dimitrije Radanović iz KK Galeb.

-Na turniru se moglo vidjeti zaista mnogo sjajnih poteza, uigranih akcija, individualnih maštovitih rješenja u napadu …i najljepši sveukupni utisak je, pobjedila je košarka! Prepuna Karača, navijanje, aplauzi … su nešto što daje vjetar u leđa malim košarkašima, a taj vjetar im je uvijek dobrodošao. Vidjeli smo da košarka na ovim prostorima ima svijetlu budućnost i da “Karača“ neprestano brusi neke nove bisere igre pod obručima!, istakli su treneri KK Gleb Srđan Mićunović i Đorđe Ivanov.

Podršku organizaciji pružila je Opština Herceg Novi i prijatelji – kompanije Škorpion i Delić.

Vidimo se opet sledeće godine na Karači!  

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com