DRUŠTVO

KAO U STARA VREMENA, ALI SAVREMEN, JAVNI PREVOZ U BOKI BRODOVIMA “ELETTRA” I “GRACIJANA”

Kotor, Tivat  i Herceg Novi od sinoć su povezani javnom pomorskom linijom a ova tri bokeljska grada spajaće  dva broda, solarni „Elettra“ i hibridni „Gracijana“. Riječ je o projektu “Bella Boka”, projektu održivog vodenog transporta solarnim trimaranima u Bokokotorskom zalivu, koji treba da pozitvino utiče na rješavanje problema zagušenja u drumskom saobraćaju, posebno tokom ljetnje sezone, ali i da utiče na smanjenje nivoa emisija štetnih gasova.

Ukupna vrijednost projekta  je 4.259.000 evra, a u njegovoj realizaciji podršku su pružili Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Privredna komora Crne Gore, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Opština Tivat.

Projekat “Bella Boka” je predstavljen sinoć na gradskoj rivi Pine u Tivtu, a simboličnim razbijanjem flaše šampanjca o bok broda ozvaničeno i njihovo isplovljavanje.

Ministar saobraćaja i pomorstva u Vladi Crne Gore, Osman Nurković naglasio je da će nakon realizacije ovog projekta Crna Gora biti prepoznata kao jedinstven primjer rješavanja gužvi u drumskom saobraćaju kroz ekolški prihvatljivo i održivo rješenje.

-Početak realizacije ovog projekta, koji je novina i u samoj EU, čini mi posebnu čast što će Crna Gora, kao atraktivna i sigurna destinacija biti prva u realizaciji ovog i sličnih projekata. Od trenutka predstavljanja projekta “Bella Boka” ministrastvo ga je ocjenilo inovativnim, izuzetno bitnim, kako sa aspekta drumskog saobraćaja u Boki, tako i sa aspekta životne sredine. Postojanje ovakvog servisa, usluge u vodenom transportu omogućiće stanovnicima i posjetiocima brži, jeftiniji i zanimljiviji transport. Plovilima na električni pogon u cilju pospješivanja daljeg razvoja javnog prevoza u pomorskom saobraćaju, vršimo dodatne izmjene i dopune zakona o sigurnosti pomorske plovidbe- kazao je Nurković.

Predsjednik Opštine Tivat, dr Siniša Kusovac, kazao je da su takvi projekti strateško opredjeljenje lokalne uprave, te da je Tivat prepoznat kao generator dobrih ideja i kao lider u pravcu implementacije ekološki značajnih inicijativa i projekata i to ga, nesumnjivo, brendira kao ekološki osvješćenu destinaciju-rekao je dr Kusovac.

Direktor kompanije „Bella Boka“ Rikardo Boneti zahvalio se svim partnerima na izgradnji prva dva broda na hibridni i solarni pogon, a posebno svom poslovnom partneru Ferdinandu Venturi i Draganu Franoviću u čijem brodogradilištu „Montemarine yachting“ u Kotoru su brodovi sagrađeni.

Kako je ranije saopšteno tokom  testnog perioda od 20.jula postojaće dvije probne linije, najvjerovatnije na svakih sat sa jasno obilježenim stajalištima. Do kraja naredne godine uz ova dva broda, zalivom bi trebalo da saobraća još osam, koji će moći da prime od 35 do 60 putnika. Biće izgrađeno i 13 stajališta sa elektronskim redom vožnje. Plan je da to bude redovna linija sa polascima na svakih 20 minuta.

Cijena karte iznosiće od 3 do 5 eura, a  postojaće mjesečne i godišnje karte kao i popusti za radnike, đake i penzionere.

Svečanosti u Tivtu prisustvovali su i predstavnici  misije UNDP u  Crnoj Gori, Ministarstva održivog razvoja i turizma,  Opštine Tivat, kao i  diplomatskog kora i lučkih vlasti.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com