DRUŠTVO

KABINET PREDSJEDNIKA OPŠTINE: PRITISAK OSNOVNOG SUDA NA RAD OPŠTINE HERCEG NOVI – PRESUDU DONIJELI PO NEVAŽEĆOJ ODLUCI

Najnovijom presudom Osnovnog suda u Herceg Novom nastavlja se pritisak na rad Opštine Herceg Novi. Nakon što se u julu 2017. godine desio presedan kada je ovaj sud rješenjem zabranio Skupštini opštine Herceg Novi da izvrši izmjenu Odluke o učešću Opštine Herceg Novi u rješavanju stambenih pitanja državnih službenika i namještenika, čime se sudska vlast uplela u Ustavom i zakonom garantovane nadležnosti lokalne samouprave, pritisak se nastavlja novom presudom sudije Tanje Vidić kojom se djelimično usvaja zahtjev bivšeg načelnika Centra bezbjednosti Herceg Novi Petra Ognjenovića, navdeno je u saopštenju Kabineta predsjednika opštine Herceg Novi.

Presudom Osnovnog suda u Herceg Novom djelimično je usvojen tužbeni zahtjev Petra Ognjenovića, bivšeg načelnika Centra bezbjednosti Herceg Novi, kojim se obavezuje Opština Herceg Novi da iz osnova naknade štete zbog neizvršenja odluke SO Herceg Novi od 26.09.2016. godine isplati tužiocu iznos od 133.300,40 € sa zakonskom zateznom kamatom od dana presuđenja pa do isplate, kao i troškove parničnog postupka u iznosu od 1.691,39 €.

Očigledno, Sud zanemaruje činjenicu da je Odluka na osnovu koje Petru Ognjenoviću dosuđuje naknadu štete  izmijenjena na sjednici održanoj 11.08.2017.godine i izbrisan je stav 2 član 3 na koji se poziva Petar Ognjenović, tako da važeća Odluka ne sadrži pravni osnov po kome bi Opština mogla biti obavezana da mu nadoknadi štetu koju on potražuje u visini tržišne vrijednosti stana od 136 m2.

Ranije je Petar Ognjenović podnio inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti člana 2 stav 3 Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o učešću Opštine Herceg Novi u rješavanju stambenog pitanja državnih službenika i namještenika.  Njegova inicijativa je odbačena od strane Ustavnog suda Crne Gore, koji je cijenio da ne postoje pravne pretpostavke da ocjenjuje osporenu odredbu u sadržinskom smislu, kao ni to da li je brisana izmjena trebala i dalje egzistirati u pravnom prometu.

Rješenje Ustavnog suda upućuje na jasan zaključak da je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o učešću Opštine Herceg Novi u rješavanju stambenog pitanja državnih službenika i namještenika zakonita i ustavna, pa je skandalozna odluka Osnovnog suda u Herceg Novom da se po nevažećoj odluci dosudi Petru Ognjenoviću iznos od čak 133.300,40€ na ime navodne naknade štete zbog neizvršenja nevažeće odluke.

Posebno zabrinjava to što je Osnovni sud u Herceg Novom ovakvu odluku donio ne želeći da uvaži dokazne predloge od strane Opštine, niti da sasluša svjedoke koji su učestvovali u izradi i donošenju Odluke o učešću Opštine Herceg Novi u rješavanju stambenih pitanja državnih službenika i namještenika i izmjenama i dopunama iste.

Opština Herceg Novi će uložiti žalbu na pomenutu presudu, kako bi zaštitila svoja prava i spriječila ovu opstrukciju rada od strane sudija Osnovnog suda u Herceg Novom.

Važno je napomenuti da važeća Odluka o učešću Opštine Herceg Novi u rješavanju stambenog pitanja državnih službenika i namještenika ne obavezuje Opštinu Herceg Novi na bilo kakvo činjenje Petru Ognjenoviću, kao i da Ognjenoviću  nije pričinjena šteta, tačnije ni u kom dijelu nije umanjena njegova imovina niti je bio izložen nekim troškovima.

Odgovornim postupanjem u ovom slučaju, Opština je osigurala da izmjenama i dopunama Odluka o učešću u rješavanju stambenih pitanja državnih službenika i namještenika bude ispravljena greška iz prethodnog perioda – broj stanova je sa prvobitno planiranih 44 uvećan je za četiri i riješeno je stambeno pitanje 48 porodica.

Opština je osigurala da u ovom postupku svi budu tretirani jednako, jer nije  bila prihvatljiva Odluka kojom je jedan čovjek bez osnove privilegovan u odnosu na ostale državne službenike i namještenike, koji ostaju da žive i rade u Herceg Novom. Tako je Centru bezbjednosti Herceg Novi umjesto 10 opredijeljeno 11 stanova, pa je Ognjenović imao mogućnost da učestvuje i eventualno kupi stan po istim, povoljnim uslovima kao i drugi službenici, navedeno je u saopštenju Kabineta predsjednika opštine Herceg Novi.

1 komentar

  1. A što bi on to dobio stan od opštine. Da nije zaslužni građanin ili možda astronaut.. On i gospođa imaju mesečna primanja 2000 eura, pa neka kupe stan na kredit kao i mi što smo kupili u istoj zgradi

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com