Društvo

JPU “NAŠA RADOST”: TRANZICIONI PLAN – ZA LAKŠI PRELAZAK IZ VRTIĆA U ŠKOLU

U toku je upis djece u prvi razred osnovnih škola, a radi lakšeg prelaska djece iz vrtića u školu uvijek su se praktikovale aktivnosti koje doprinose tom cilju. Od školske 2017/18 godine to se realizuje i kroz zvanični program pod nazivom “Plan prelaska djeteta iz vrtića u školu – Tranzicioni plan”, saopštavaju iz JPU “Naša radost”.

Tranzicioni plan (TP) se sastoji od više pažljivo isplaniranih aktivnosti koje se realizuju po tašno utvrđenom redosljedu.

-U startu se formira tim koji čine vaspitači starijih grupa, naša stručna služba a u drugom polugodištu se priključuju učitelji i stručne službe škola. Nakon formiranja tima slijedi izrada TP-a u kome se konkretizuju aktivnosti odgovornih osoba kao i vremenski rokovi za njihovo planiranje. Promotivno-informativne aktivnosti podrazumijevaju: izradu TP informativnih tabli na nivou vaspitnih jedinica, flajere (teme vezane za prelazak u školu), upoznavanje roditelja s procedurom upisa djeteta u školu i potrebnom dokumenatacijom, upoznavanje s nastavnim planom i programom za prvi razred, ciljevima aktivnostima i metodama rada kao i saradnju sa zdravstvenim ustanovama – pedijatrom i Razvojnim savjetovalištem, navode iz JPU “Naša radost”.

Aktivnosti izmedju vrtića i škole realizuju  se kroz temeljnu razmjenu informacija o djeci, upoznavanjem sa dosadašnjom saradnjom vrtića sa resursnim centrima putem održavanja sastanaka članova TP tima, kao i u vidu roditeljskih sastanka koji se održavaju u svakoj predškolskoj grupi a u prisustvu učiteljica iz obližnjih škola.

Na tim sastancima, roditeljima su dali potrebne informacije i na neki način „razvejale strah“ od testiranja. Konkretne aktivnosti u kojima direktno učestvuju djeca, najzanimljiviji su dio realizacije ovog plana. Kroz posjete školama (obilazak škole, posjeta školskoj biblioteci i sl.) a najviše u posjeti svojim „mentorima“, prvacima, djeca su se upoznala sa načinom rada u školi. Unaprijed dogovorene aktivnosti između vaspitača i učitelja, u trajanju jednog do dva školska časa, osmišljene su i realizovane tako da predškolci osjete radost prvog sjedanja u školsku klupu, druženja, opuštenosti a istovremeno rada ali i isčekivanja školskog odmora, informišu iz JPU “Naša radost”.

Srećno dragi prvaci!

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com