Društvo

JPU “NAŠA RADOST” – O AKTIVNOSTIMA, RIJEČ VIŠE SA PEDAGOGOM DIVNOM POPOVIĆ

Profesionalni razvoj je obaveza u svakoj struci, a u JPU “Naša radost” je to stalan i neophodan proces kako bi se obezbjedio kvalitetan vaspitno-obrazovni rad. Uz stalna gostovanja roditelja kako bi djeci približili sopstvena zanimanja, zajednički rad u okviru radionica, već duže vremena izražajnije posvećuju pažnju oglednim aktivnostima. Učesnici su projekata “Mladi sportista” i “Say hello to the world”.

Vaspitačima se u vrtiću nude različite mogućnosti profesionalnog razvoja, a svaki oblik drugačijeg rada djeci prija. Kroz ogledne aktivnosti djeca doživljavaju nova iskustva i znanja, objašnjava pedagog u JPU “Naša radost” Divna Popović.

-To je takozvano horizontalno učenje, odnosno mogućnost vaspitača da se obrazuje u vrtiću kroz stručne aktive, literaturu, priručnike, radionice i jedan od oblika su i ogledne aktivnosti. To su redovne aktivnosti koje se realizuju na inovativan način, odnosno na jednom višem i kvalitetnijem nivou nego svakodnevno. Terminološki pravilno, one se nazivaju ugledne aktivnosti jer u njima nije ništa potpuno novo i nepoznato, ali je pripremljeno i realizovano na jedan drugačiji način. Predstavlja aktivnosti koje omogućavaju napredovanje profesionalnih sposobnosti svim vaspitačima i to tako što uče jedni od drugih, prenose znanje jedni drugima i razmjenjuju profesionalna iskustva. Dakle, nisu novi oblik stručnog usavršavanja, realizovane su i prije 30 godina, ali je sada njihov intezitet povećan a i mediji omogućavaju da budu zapaženi kao posebni oblik aktivnosti. Teme koje se realizuju u oglednim aktivnostima su one koje su planirane za taj mjesec odnosno sedmicu i one su proistekle iz poznavanja vaspitne grupe, njihovog interesovanja, potrebe okoline, saradnje sa roditeljima i slično. Djeca su uvijek raspoložena za inovacije, neke nove oblike rada i njima je uvijek lijepo kada je interesantno u grupi, kazala je Popović.

Kako je kazala, trude se da kreativne aktivnosti budu dostupne svima, svakog dana, a djeca su ta koja dodatno podstiču.

-Trudimo se da imamo što više materijala, ali u svakom slučaju naše vidike proširuje ako vidimo kod koleginice nešto što je drugačije a što mi do tada nismo koristili u praksi i to je to učenje jedih od drugih. Djeca nas uvijek podstiču na još nešto novo i drugačije svojim pitanjima, predlozima, idejama od kuće. Kreativnost je u vrtiću zaista dostupna na svakom koraku, pitanje je pojedinca koliko to uspije da iskoristi u svom radu, kazala je Popović.

Mališani imaju mogućnost da se upoznaju sa različitim zanatima kroz gostovanja roditelja iz različitih struka, što izaziva njihovu veliku pažnju ali nije noviji oblik edukacije jer se takav metod primjenjuje još od devedesetih godina, objašnjava pedagog Popović.

-Datira još iz perioda kada smo bili dio projekta “Dječiji vrtić kao porodični centar”, tako da je roditeljima i članovima porodice u našoj ustanovi omogućeno da učestvuju u vaspitno obrazovnom radu. Učešće porodice se planira na tri nivoa – ustanove, vaspitne jedinice i svake vaspitne grupe. Roditelji su nam potrebni u vrtiću, kako zbog samog djeteta, tako i zbog vaspitača, ali i zbog samih roditelja jer su u prilici da posmatraju ponašanje djeteta u sasvim drugačijem okruženju. Oni su i posmatrači, suigrači, pomoćnici, organizatori pojedinih aktivnosti, gosti u grupi, tako da je mogućnost saradnje sa roditeljima ogromna. Jedna od njih je i predstavljanje profesije roditelja u radnoj sobi vrtića. To je veoma interesantan način da se djeci približi zanimanje, a njihova radost boravkom roditelja u grupi je nemjerljiva, kazala je Popović.

Od septembra prošle godine sprovode i projekat sportskog karaktera “Mladi sportisti”, priča pedagog Divna Popović.

-Rađen je na republičkom nivou u nekoliko gradova, koordinator je moja koleginica, psiholog, Katarina Kokošar. Poslije tromjesečnog, prvog ciklusa, urađeni su preliminarni rezultati koji su pozitivni i projekat se nastavlja i sledeća tri mjeseca. Dobili smo određene rekvizite, edukovan je jedan dio vaspitača za te posebne sportske aktivnosti, djeca rado učestvuju, a sve što je vezano za sport je posebno pozitivno u ovom uzrastu djece, kazala je Popović.

Podsjećamo, Novski vrtić je dio projekta “Say hello to the world” u okviru kojeg su već ostvarili saradnju, putem linka, sa vrtićem u Kaunasu u Litvaniji, a ove godine projekat će biti nastavljen povezivanjem sa drugim ustanovama sličnog karaktera ne samo u Evropi već i šire.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com