Društvo

JPU “NAŠA RADOST”: BROJNE EKOLOŠKE AKTIVNOSTI ZA MALIŠANE

Osim što “Oslikavaju ljubav” na nedavno započetom konkursu, posjećuju ustanove, priređuju brojne tematske radionice, mali predškolci JPU “Naša radost” posvetili su pažnju aktivnostima kojima njeguju ekološki duh i razvijaju svijest o važnosti očuvanja prirode pa su učestvovali u akcijama obilježavanja Dana planete Zemlje.

Uzimajući u obzir značaj očuvanja životne sredine, na globalnom nivou, aktivnosti koje podižu nivo ekološke svijesti uvrštene su u Godišnji plan i program ustanove. Zahvaljujući tome djeca se od najranijih dana upoznaju sa osnovnim elementima ekološke kulture, usvajaju termine, obilježavaju se važni ekološki datumi – Dan vode, Dan šuma, Dan bez automobila, Dan životinja, ističu iz JPU “Naša radost”

Jedna od svakodnevnih aktivnosti u vrtiću je reciklaža. Djeca vrlo brzo usvajaju termin, i jednostavno objašnjavaju da je to “kada od starog praviš novo”. Kako reciklažom nastaju novi predmeti, zahvaljujući kreativnosti i mašti djece i vaspitača, izazov su za djecu pa svakodnevno donose od kuće ambalažu koja dobija drugu namjenu ( reciklažna umjetnost ). Selektovanje otpada je postala praksa, djeca vode računa o selektovanju papira i plastike, ukazujući na grešku ako se nekome desi. Takođe se selektuje i bio-otpad, pravi se kompost, što je za djecu interesantan proces, pogotovo što znaju za njegovu korist.

Vaspitna jedinica Igalo je uključena u pilot projekat ,,Sveobuhvatni institucionalni pristup klimatskim promjenama“, informišu iz JPU “Naša radost”.

-Cilj projekta je globalno podizanje svijesti o ekologiji i ekološkim izazovima, na svim nivoima obrazovanja. Kroz projekat su realizovane mnoge aktivnosti čiji su glavni nosioci djeca, pa su formirane dječije eko patrole, eko edukaciju sproveli su strucni saradnici i vaspitači. Aktivnosti koje su započete kroz projekat, kao što su kompostiranje, oplemenjivanje dvorišta, postavljanje plastenika, zelenog eko zida od plasticnih flaša, pomenute reciklaže i selektovanje otpada nastavljene su kao dio svakodnevice

Dan planete Zemlje – 22. april, svaka vaspitna jedinica obilježila je na svoj način.

-Djeca iz vaspitne jedinice Bijela su imala predstavu ,,U morskim dubinama“ a nakon toga  eko čuvari starije grupe učestvovali su u akciji čišćenja plaže. Mališani vaspitne jedinice Savina, sa srednjoškolskim drugarima realizovali su eko radionicu Sačuvajmo planetu, dok su naši drugari iz Zelenike, kroz prigodne tekstove i likovne radove, iskazali način očuvanja prirode. Jutarnje aktivnosti u vrtiću na Toploj posvećene su razgovoru o očuvanju planete Zemlje, a kasnije su nastavljene u dvorištu vrtića gdje su se djeca i vaspitači posvetili uređenju dvorišta – sakupljanju i selektovanju otpada, njegovanju cvijeća…. NVO Sunčev zračak tradicionalno organizuje čišćenje dijela plaže Instituta, a njima se, izmađu ostalih, pridružuju djeca iz vrtića Igalo, koji su bili kostimirani u gusare. Dobili su slatkiše kao nagradu za osvojeno treće mjesto, a podijelili su ih sa drugarima koji su za to vrijeme uredjivali dvorište vrtića i zalivali biljke koje su zasadili uz pomoć inženjera hortikulture i vaspitača, kazali su iz JPU “Naša radost”.

Kako su objasnili sve ove aktivnosti pokazuju na najljepši mogući način, veličinu dječije ljubavi prema prirodi i u skladu sa tim nastavljamo rad za zeleniju planetu Zemlju.

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com