IzdvojenoPolitika

JOVAN SUBOTIĆ: ODNOS SNAGA DIKTIRA PRAVILA IGRE -DOGOVOR KOALICIJE O PROMJENI SPORAZUMA

Nakon usvajanja samo jedne tačke dnevnog reda, izmjene i dopune statuta Opštine Herceg Novi, predsjedavajuća Dragana Stanišić prekinula je 12. redovnu sjednicu i nasatavak najavila za sutra sa početkom u 10 h. Prije toga je obrazložila da do momenta početka sjednice nije stigao nijedan predlog za predsjednika Skupštine pa je ta tačka pomjerena.

Odbornik Novske liste, Jovan Subotić kazao je da nakon ostavke Miloša Bigovića DF, na mjesto predsjednika SO, te promjene u odnosu snaga unutar koalicije, jer Novska lista sada ima četiri odbornika, kao i DF, smatra da imaju puno pravo da mijenjaju pravila igre i  koalicioni sporazum.

-Osnovni problem je taj da je prethodni predsjednik Skupštine podnio ostavku. Imali smo urednu situaciju sa svim ljudima na svom mjestu a sada smo suočeni sa ostavkom. Nju treba nadomjestiti pravovremenim biranjem drugog kandidata. Sve vrijeme dok je g-din Bigović bio na funkciji predsjednika, došlo je do promjene unutar vladajuće strukture i samih članica koalicije, tako da je sada odnos odbornika unutar koalicije malo drugačiji nego kada smo zasnivali prvi dogovor. Trenutno radimo na aneksu, odnosno novom dogovoru članica koalicije. To iziskuje malo više vremena nego što smo mi htjeli da uzmemo, ali što se tiče Novske liste stvar je jasna i naš je lanac komande jako kratak. Mi smo lokalna partija koja se bavi lokalnim temama i svoj stav smo donijeli jako brzo. Ostale partije moraju da konsultuju svoje centrale i organe stranke, onako kako to predviđaju njihovi statuti stranke i programi. Ne možemo da se miješamo u taj dio tako da smo im ostavili još malo vremena da se dogovorimo, izjasnimo o jednom od predloga koji su na stolu. Nisu to samo dva predloga kako su mediji pokušali da predstave u prethodnom periodu, već postoji niz predloga i razmatramo više opcija i mislim da ćemo sutra imati zajednički stav oko svega-kazao je Subotić novinarima nakon sjednice.

Na pitanje zašto su dogovor ostavili za zadnji čas i ko je iz Novske liste kandidat za tu funkciju Subotić je rekao da nisu čekali zadnji čas za dogovor već da je riječ o  teškim i kompleksnim pregovorima.  

– Svi pokušavaju da čvrsto drže svoje stavove do poslednjeg momenta, a znate da se kompromisi tada prave. Teško je da ćemo prvog dana naći kompromis, svak pokušava da izvuče ono što je najbolje za svoju političku partiju ali vjerujem i za građane Herceg Novog čiji su predstavnici. Što se tiče Novske liste, ne mogu vam reći ni da imamo kandidata u ovom trenutku, ali ako dogovor bude takav da predstavnik Novske liste bude na čelu, vjerovatno ću kandidat biti ja. Vjerujte mi da nemam ličnu pretenziju niti ću forsirati takav rezultat ovih pregovora. Situacija je daleko od toga da je sve crno ili bijelo ili da imamo samo dvije opcije, svi ćemo se izjasniti po ovom pitanju-obrazložio je Subotić, ne želeći i da saopšti koje opcije su još u igri. 

Ističe da Novska lista nema ništa protiv DF kao članice koalicije, već da je situacija takva da obje partije imaju isti broj odbornika u parlamentu. 

-Mislim da je jedino legitimno da između ove dvije članice dođe do saglasja oko rješenja, a ostale članice su izrazile spremnost da podrže takvo rješenje. Izmjene koalicionog sporazuma se odnose samo u domenu četiri političke funkcije: predsjednika Opštine, potpredsjednika Opštine i predsjednika Skupštine opštine. Čitav sadašnji koalicioni sporazum tretira samo te četiri funkcije i tako će biti i u buduće-rekao je Subotić.

Po njegovim riječima,  rad Skupštine je legitiman jer sutra ističe zakonski rok za izbor predsjednika Skupštine.

-U suprotnom, Zakon koliko god da je nov nije precizan, ima različitih tumačenja. Teško da će doći do neizbora. Ostavite još 24 sata ovoj koaliciji da iznese svoj predlog sutra. Ostavili smo sve na dobrim temeljima, ovo nije bilo odlaganje bez pregovora već su dogovori bili intezivni. Uključili smo sve odbornike stranaka, proširene sastave u smislu radnih tjela naših stranaka-rekao je on.

Na pitanje kako objašnjava to što je DF na izborima imao veću podršku građana i osvojio četiri mandata, a Novska lista tri, dok je četvrti odbornik pridružen nakon izbora i potpisivanja sporazuma, a ipak tvrde da je došlo do izjednačavanja snaga, Subotić je rekao da, “ako ćemo ići na suvoparnu matematiku, sabirati glasove, možemo reći da Novska lista sa sadašnjim klubom odbornika, ima više glasova”.

-Oni su osvojili četiri na izborima, mi smo imali četiri odmah nakon izbora, a sabiranjem glasova, podrška koju imaju odbornici NL je veća. Ne uzimam to kao odlučujući faktor. Mi koji smo fokusirani na lokalnu politiku pokušavamo da se oslobodimo tih postulata šta je ko dobio, koje mjesto, Nije niko ništa dobio. Sve pripada građanima i oni odlučuju o svemu. Ono što mi utvrdimo kao njihovi predstavnici  da je najbolje za zaštitu njihovih interesa i za grad, to ćemo iznijeti. Ukoliko ne bude dogovora, vidjećemo sutra šta će biti- zaključio je Subotić.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com