DruštvoKultura

JOVAN MILJANIĆ: BARKE I PRIRODA NUDE VJEČITU INSPIRACIJU I MIR

Jovan Miljanić, naš sugrađanin koji se šest godina bavi fotografijom, bio je naš gost uoči prve samostalne izložbe „Paradise city“, koja će biti organizovana u hercegnovskom ogranku Matice Crnogorske u subotu 16. decembra. Ljubav prema fotografiji se rodila iz ljubavi prema prirodi Herceg Novog koji je bio i ostaje inspiracija umjetnicima raznih profila.

Izložbu čini 25 fotografija Herceg Novog noću, objašnjava Miljanić.

-Naše okruženje je divno ali i nepravedno zapostavljeno. Izložbom ću pokušati da malo probudim svijest i savjest sugrađana. Do sada se skoro niko sa našeg prostora nije posvetio noćnom fotografisanju pa sam odlučio da zabilježeno objektivom podijelim sa sugrađanima i gostima u našem gradu, kazao je Miljanić.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/12/miljanic-2.png’ title=” title_color=” title_tag=”] Ljudi nemaju vremena da pogledaju u nebo, bilo po vedrom danu ili kada je kišovito, a Jovanova želja je da ih podsjeti kako je često potrebno da to učinimo, zastanemo, uhvatimo dah, pogledamo gore i pronađemo inspiraciju, onako kako to on čini.

-Ne treba se samo fokusirati na tehnička dostignuća koja su nam sve više dostupna. Mene znatno više privlači priroda i njene čari, kako tokom dana tako još i više u noćnim satima. Barke su prioritet kada je riječ o mom stvaralačkom naboju. Prije pronalaženja u ovoj sferi pisao sam poeziju i crtao, sada sam sve to sublimirao u foto-priče. Osjetio sam neobičnu privlačnost, to me čini mirnim i srećnim, a svi nesumnjivo stremimo upravo ka tome u životu, kazao je naš sagovornik.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/12/miljanic-1.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”] Kao što ni skupa garderoba ne čini čovjeka, tako ni skupa oprema neće doprinjeti ljepoti fotografije, smatra Miljanić, i to je poruka onima koji planiraju da krenu njegovim stopama.

-Mora postojati simbioza između vas i onoga što stvarate u datom trenutku kako bi bio postignut pun efekat.

Izložbu, za koju mu je veliku pomoć i podršku pružila Jovanka Veljović, otvoriće istoričarka umjetnosti Kristina Milatović u subotu 16. decembra u prostorijama Matice crnogorske u Njegoševoj ulici u 19 časova.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com