Društvo

JOŠ JEDNO PRIZNANJE ZA NVO MLADI ROMI – MI PREDSTAVLJAMO GENERACIJU PROMJENA, KAŽE SAMIR JAHA

Članovima hercegnovske NVO Mladi Romi  sinoć je u Podgorici uručena godišnja nagrada Centra za građansko obrazovanje koja se odnosi se na afirmaciju ljudskih prava i građanski aktivizam. Tim povodom gost našeg jutarnjeg programa bio je Samir Jaha, predsjednik NVO Mladi Romi.

-Konkurencija je bila kvalitetna i jaka i razumijemo da nije bilo lako odlučiti, ali sa druge strane biti prepoznat i uvažen od strane kolega u NVO sektoru za nas je posebna čast i zadovoljstvo ali i obaveza i odgovornost da se i dalje aktivno bavimo problemima romske zajednice i to tako da razvijemo ambijent u kojem će se svi osjećati ravnopravno i imati jednake šanse. Mislim da mi kao organizacija i generalno mladi Romi u Crnoj Gori predstavljamo generaciju promjena koja treba da donese konkretne benefite za romsku zajednicu. Uz to mi imamo velika očekivanja te zajednice da tako bude a nadam se da ćemo i uspjeti da dugoročno riješimo njihov položaj kroz brojne projekte koje smo inicirali ove godine. Ne činimo to samo za romsku zajednicu u Herceg Novom jer imamo kancelariju i u Podgorici, a namjera nam je da  projekte i iskustva širimo u cijeloj Crnoj Gori. [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/12/samir-jaha.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]    Rad  NVO Mladi Romi je uvažila i prepoznala i Evropska komisija pa su u Bratislavi ranije ove godine dobili još jedno priznanje – Roman spirit awords

-U konkurenciji 63 organizacije naša je bila drugoplasirana i dobili smo bronzano srce. Tom prilikom smo prikazali i film o našim aktivnostima i projektima pa su prisutni mogli da se upoznaju sa problemima romske zajednice i načinima kako ih riješavamo. Zato nam je čast i zadovoljstvo što smo i u okvirima Evropske unije prepoznati kao kvalitetna organizacija koja doprinosi poboljšanju položaja romske populacije u Crnoj Gori.

Ključne oblasti kojima se oni bave, a koje su generalno problemi romske zajednice su obrazovanje, zapošljavanje, unaprijeđenje zdrastvene zaštite i stambenih uslova.

-Pored ove četiri oblasti postoji i problem diskriminacije, ali sve su to dijelovi kojima se naši projekti bave. Ove godine inicirali smo vrlo interesantne projekte, a jedan od njih je jačanje javnog aktivizma koji je podržala delegacija EU, koji sprovodimo u saradnji sa organizacijom Romski krug iz Nikšića i Unijom slobodnih sindikata. Njime želimo da unaprijedimo zaštitu prava radnika u komunalnim preduzećima, ne samo u Herceg Novom već u osam opština koje su obuhvaćene projektom. To su, uz naš grad, Kotor, Tivat, Budva, Berane, Bijelo Polje, Nikšić i Podgorica. Sa druge strane imamo i Platformu za politički aktivizam, oformili smo grupu koja ima pet predstavnika, romskih intelektualaca i studenata, sa kojima želimo da napravimo dokument kako bismo se aktivnije bavili ovim pitanjem. To je naš doprinos kako da utičemo na bolju implementaciju politika koje su država i lokalne zajednice donijele, a u cilju poboljšanja položaja pripadnika naše zajednice, istakao je Jaha.

Počeli su aktivnije raditi na rješavanju problema  zapošlavanja, naročito lica koja su već duže vrijeme na Zavodu za zapošljavanje.

-Napisali smo projekat koji je odobrilo Ministarstvo finansija, a kroz koji će biti implementirane određene aktivnosti. Saradnju smo uspostavili sa novskom NVO Ruke sa kojima ćemo raditi narednih 12 mjeseci na projektu koji će obuhvatiti 24 žene, ne samo iz romske već i iz većinske zajednice. Smatrali smo važnim da u svim narednim projektima imamo korisnike i iz većinske zajednice jer bi to onda predstavljalo pravu inkluziju i integraciju. Konkretko u ovom projektu biće 12 žena iz romske a 12 iz većinske zajednice od kojih je njih 20 iz Herceg Novog, a 4 iz Kotora i Tivta. One će biti obučene za izradu raznih rukotvorina, nakita, suvenira, a sve to oslanjajući se na naše prethodno iskustvo koje smo imali kroz Dora radionicu koja je imala za cilj da unaprijedi zapošljavanje žena u Herceg Novom. Kroz projekat, osim obuke od 4 mjeseca, one će imati priliku da budu radno angažovane i plaćene tokom sedam mjeseci u radionicama gdje će stvarati artikle koje će kasnije prodavati kako bi radionice bile održive. Prodajna mjesta biće u našem gradu, Kotoru i Tivtu i mislim da će projekat biti veoma interesantan iako je riječ o pilot projektu i do sada ništa slično nije implementirano.

NVO Mladi Romi inicirali su i pitanje izgradnje stambenog prostora u Drenoviku za 8 porodica sa 27 članova koje žive u lošim uslovima na Šištetu. Ideja je potekla još u maju prošle godine nakon čega je uslijedio sastanak sa rukovodstvom Opštine Herceg Novi i predstavnicima njemačke organizacije Help. [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/09/nove-kucice-u-Drenoviku-1.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

-Dogovoreno je da Opština obezbjedi lokaciju što je i urađeno. Sa druge strane njemačka organizacija Help je, posredstvom njemačke ambasade, dobila sredstva i projekat je u septembru 2015. započet. Napravljene su kućice i preostalo je da Opština, u skladu sa ugovorom, obezbjedi uvođenje vode i struje u te objekte i da se završi komunalna infrastruktura. Voda je završena, za uvođenje struje jako dugo čekamo i zaista bih apelovao da se to što prije završi. Došlo je i do određenih nepredviđenih okolnosti. Naime, trebalo je uraditi potporne zidove što je iziskivalo dodatna sredstva što je odužilo radove. U ovom trenutku Romi još nisu uselili u nove objekte zbog čega smo izrazito nezadovoljni. Porodice na Šištetu žive u veoma lošim uslovima i ljudi su u nezavidnom položaju. Iniciraćemo razgovore kako bi se ovaj problem što prije riješio i sve ugovoreno bilo ispoštovano. Važno  je da naglasim da smo mi kao organizacija projekat inicirali ali nismo bili direktno uključeni u njega. Jesmo pokrenuli i ispratili početak radova tako da je odgovornost prije svega na Opštini i njemačkoj organizaciji, zaključio je Jaha.

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com