DruštvoIzdvojeno

JOŠ JE NEIZVJESNO GDJE ĆE MALIŠANI IZ IGALA NA NASTAVU

Još nije izvjesno gdje će nastavu pohađati 240 mališana  iz  godinama “tijesne”  Osnovne škole “Dašo Pavičić” na  Toploj, odnosno područnog odjeljenja u Igalu a ne zadovoljava bezbjednosne uslove za boravak djece. Prema riječima direktora Branislava Krečkovića , vjerovatno će oni na nastavu krenuti u školu u Sutorini, a po hitnom postupku,  Ministarstvo prosvete obezbjediće 30 hiljada eura za uređenje tog  objekta. Ove godine u Igalu je  formirano 10 odeljenja, a prvi put su upisana i dva odeljenja petog razreda zbog nedostatka prostora u  matičnoj školi  na Toploj.

-Radimo u interesu djece – kaže  Krečković, čekamo konačan stav resornog Ministasrtva, a prelazak u Sutorinu smatramo  privremenim rješenjem.

Naš sagovornik objašnjava  da je  područno odeljenje u Igalu obišla  ovih dana stručna komisija i sada čekaju njihov izveštaj, ali već znaju  da jedan od atesta za struju nije prošao.

-Izvještaj komisije podnijećemo  školskom odboru i vidjećemo onda kako ćemo dalje reagovati – kazao je Krečković.

Prema njegovim riječima jedan broj roditelja protivi se ovakvom rješenju, neki su bili  uzdržani a neki saglasni.

-Škola u Sutorini ima odlične uslove za boravak djece, u nekim segmentima bolje i od matične škole. Ima osam učionica, kuhinjski i prostor za produženi boravak, veliko dvorište. Imamo zajednički projekat sa jednim preduzetnikom oko stavljanja u funkciju sportskog balona u kome bi se odvijala nastava fizičkog vaspitanja. Taj projekat bi koštao oko 50.000 eura – kazao je Krečković ističući da bi i prevoz djece bio obezbjeđen.

Roditelji su o svemu obavješteni na sastanku koji je održan  juče  a kažu da su  nezadovoljni i predloženim rješenjem i zbog činjenice da im sve ovo nije saopšteno ranije, bar u junu. Zbog toga su uputili  apel lokalnoj upravi i Ministarstvu prosvete da se uključe u rješavanje ove za sve neizvjesne situacije.

Roditelji i za školu u Sutorini  smatraju  da ne zadovoljava  u cjelosti uslove za  boravak djece i izvođenje nastave, a osim toga udaljenija je. Zbog svega su za petak (7. septembar) za 17 sati  planirali sastanak na koji će pozvati i novinare i predstavnike lokalne uprave.

Podsjetićemo, inicijativu   za izgradnju škole u Igalu koja je stara decenijama  obnovila je prije nekoliko godina  grupa roditelja i dobili su odmah  podršku Opštine i preko dvije hiljade građana koji su potpisali peticiju. Uprkos brojnim, posebno  predizbornim obećanjima  nove škole  nema a očigledno je jedino cjelishodno  rešenje.  U poslednje vreme  pominje se mogućnost dogradnje sprata na školskoj zgradi na Toploj. Konačna riječ  i o mogućoj gradnji nove i o eventualnoj dogradnji škole na Toploj  čeka se iz  nadležnog  Ministarstva.

1 komentar

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com