Društvo

JAVNI POZIV ZA DODJELU PODRŠKE RAZVOJU  MASLINARSTVA ZA 2018. GODINU

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je  Javni poziv za dodjelu podrške razvoju  maslinarstva za 2018. godinu. Korisnici podrške su poljoprivredna gazdinstva, upisana u registar proizvođača maslina ili registar proizvođača maslinovog ulja, u momentu  podnošenja zahtjeva za podršku.

-Među prihvatljive investicije spadaju: pripreme zemljišta za sadnju maslina, podizanje novih zasada i revitalizacija starih, nabavka sistema za navodnjavanje, zatim nabavka opreme za skladištenje i pakovanje maslinovog ulja, upravljanje biljnim otpadom i izgradnja podzida u zasadima u cilju čuvanja zemljišta od erozije. Prema propozicijama javnog poziva, minimalna površina zasada za podršku investicijama je 0,3 hektara, dok je za nabavku opreme potreban minimalan broj od trideset stabala u rodu. Minium gustine sadnje za novopodinute zasade je trista sadnica po hektaru, dok je minimum stabala maslina za revitalizaciju dvadeset, a iznos po satablu je sedam eura. Pesto eura je minimalna vrijednost investicije koja može da uključi i revitalizaciju, dok maksimalno prihvatljiva investicija izsnosi deset hiljada eura, a maksimalni iznos prihvatljivih troškova do pedeset posto  vrijednosti investicije, osim za kultivisanje neobradivog zemljišta za sadanju maslina, gdje iznosi do šezdeset posto troškova.

Ukupna maskimalna podrška po gazdinstvu u toku jedne godine može biti pet hiljada eura, a troškovi za svaki dio investicije moraju da budu u skladu sa trenutno realnim tržišnim cijenama. Prezentacija programa podrške maslinarima nedvano je održana u Tivtu i u Kotoru, a očekuje  se i u Herceg Novom.

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com