Društvo

JASNA DRAGOJLOVIĆ – UKLONITI FIZIČKE PREPREKE JER OGRANIČAVAJU KRETANJE

Jasnu Dragojlović, iz Bijele, članicu Udruženja paraplegičara Herceg Novog često možete sresti duž Rivijere. Nema te vremenske neprilike, koja je može natjerati da cijeli dan provede u kući. Vezana je za kolica, ali ne dozvoljava da je ništa drugo sputa. Problem su joj prilazni putevi, no volja je jača od svega, pa se na razne načine dovija da savlada svaku prepreku. Jasna je bila gošća naše emisije „Mjesto za nas“.
-Dosta je objekata kojima osoba sa invaliditetom ne može pristupiti jer nijesu prilagođeni. Svakodnevno sam kroz Bijelu, Baošiće i Đenoviće, i znam dobro kako je kretati se danju, a kamoli noću. Moja ideja je da se putevi srede i prilagode ne samo za nas u kolicima već i druge kategorije osoba sa hendikepom. Slala sam molbe po tom pitanju na više adresa. Neki su odgovorili, drugi prebacuju lopticu sa sebe na druge, a nama je svaki dan, dok čekamo rješenje – dug, kaže Jasna uvijek raspoložena i optimistična uprkos tome što barijere na putu, usporavaju i njeno kretanje. Put pored mora je bezbjedniji, ali još uvijek nezavršen. Na pojedinim mjestima nema rasvjete, otvoreni ili nadignuti šahtovi iznad zemlje, prepreke se koje ograničavaju Jasnino kretanje, pa joj je , kaže, uprkos saobraćaju, nasigurnije magistralom.
-U većini slučajeva imam razumjevanja od strane vozača. Ima i kukolja u žitu ali savršenost nije moguća. Nemamo trotoara da je moguć prolazak kolicima, čak je problematično i za ljude bez invaliditeta. Što se tiče zapošljavanja osoba sa invaliditetom nisam imala kontakata tog tipa. Nisam na Birou , iako država daje subvencije, sve je to na nivou izuzetka, a ne pravilo. Sve se vezuje i za prilagođenost, sve je blokirano a to je preduslov“, a Jasnin najveći preduslov je pristupačnost . To za sad nema. Kaže neće odustati u namjeri da ostvari cilj , za sebe i druge kojima je to potrebno.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com