Društvo

JASMINA KONJEVIĆ: “SURLAŠ” NE MIRUJE, OČEKUJU NOVA UPUTSTVA ZA TRETIRANJE PALMI

U ljetnoj sezoni nisu prestale aktivnosti na suzbijanju “surlaša”, insekta koji je desetkovaofond palmi. U Opštini Herceg-Novi obavljaju redovno tretiranje palmi hemijskim sredstvima, u ranim jutarnjim časovima, kada je najmanja frekvencija stanovništva.

Prema riječima direktorice Komunalno-stambenog preduzeća Jasmine Konjević, teško je organizovati posao u zonama gdje ima puno turista, a i dinamika je bila smanjena zbog čestih kiša. Firma “Ekoplant” iz Podgorice, preko tendera   Ministarstva poljoprivrede odradila je veći broj dendrohirurgija na privatnim lokacijama, prema akcionom planu koji organizuje Uprava za bezbijednost hrane, veterine i fitosanitarne poslove.

-Na javnim površinama, posebno na Šetalištu evidentirane su zaražene palme, a postoje lokacije kojima je otežan pristup. Pokušavamo da nabavimo adekvatno vozilo da bi lakše pristupili palmama na nepristupačnim lokacijama, navela je Konjević.

Tretiranja se još uvijek rade hemijskim sredstvima, prskanjem u krošnju stabla, a injektiranje još nije počelo, jer preparata za tu vrstu zaštite nema na našem tržištu.

-Naši ljudi bili su na prezentaciji koje je organizovalo ministarstvo i upoznali se sa tom metodom. Nemamo potvrdu da je taj preparat stigao na naše tržište. Radimo po zvaničnim preporukama Uprave za bezbjednost hrane i kad dođu nova uputstva sa Sekretarijatom za komunalne djelatnosti i ekologiju u Opštini, obavićemo nabavku takvog preparata.

Konjević je objasnila da još uvijek rade tretiranje na 20 do mjesec dana.

-Počinju velike gužve na priobalju, trudićemo se da bude doba noći kada je najmanji intezivitet pješaka. U ovom trentuku je metoda rada motornom pilom i dendrohirurgijom nezahvalna, jer smo primjetili kada radimo na taj način organizmi se razlete se na sve strane. Tada pokušavamo da riješimo na drugi način. Maksimalno se trudimo da reagujemo i tamo gdje je zaraženo i tamo gdje se još uvijek ne vidi zaraza. Trenutno nema udarnih zona, sve su obuhvaćene zarazom. Fitosanitarna uprava ima postavljene klopke za organizme na osnovu kojih prati situaciju. Na osnovu onog što imamo na terenu znamo da se zaraza širi. Na privatnim lokacijama dugo su stajale zaražene palme koje su bile izvor zaraze i uticale da se organizam brže raširi.

Dendrohirurgiju su radili na palmama gdje su se nadali da će doći do obnavljanja, ali do toga nije došlo i surlaš napada i mladi izdanak.

-Postoje lokacije gdje se palme nisu obnovile i poslije sezone ćemo početi  uklanjanje tih stabala i u dogovoru sa nadležnim Sekretarijatom vidjećemo na koji će se način obaviti zamjena biljnog fonda. Preporuka Ministarstva i Uprave za bezbjednost hrane  je da se palme u ovom trenutku ne sade, što predstavlja novu podlogu za širenje tog organizama. Ima lokacija gdje se može sačekati da zaraza prođe i ponovo posaditi palme, a tamo gdje se ne može sačekati plan je da se zasadi nešto drugo i vidjećemo sa nadležnim institucijama koju vrstu stabla  možemo da zasadimo na tim lokacijama, da zamijenimo to što je uništeno zarazom, objasnila je Konjević.

Plan Opštine je da se zasade nove vrste, mi smo jedni od zadnjih lokaliteta u regionu koji je napadnut surlašem, koji je prisutan ne samo na Mediteranu već i na svim kontinentima., kazala je Konjević i istakla da je riječ o globalnom problemu.

Ekipe Komunalno-stambenog d.o.o. nastavljaju sa hemijskim tretiranjem palmi. Planirano je da  u ponedjeljak 16. jula, od 4 časa ujutro do 10 časova, palme tretiraju pesticidima u parku Boka.-

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com