Društvo

JASMINA KONJEVIĆ: SANACIJA POSLJEDICA NEVREMENA I DALJE AKTUELNA

Zaposleni u Komunalno stambenom preduzeću pored vanrednih aktivnosti na uklanjanju posljedica nedavnog nevremena, angažovani su na uređenju javnih površina, rasvjete i zelenila.

Usljed enormnih padavina brojni potoci i kanali nisu mogli da prihvate tolike količine vode, koja se na mnogim mjestima izlila i poplavila okolne stambene i druge objekte. Prema riječima direktorice Komunalno stambenog  Jasmine Konjević, sve aktivnosti na čišćenju vodotokova, potoka i kanala su na vrijeme završene, prema Planu i programu rada preduzeća.

Završeno je bilo i mašinsko čišćenje svih vodotokova, uključujući Pijavicu, Nemilu, Ljutu, dio lokalnih potoka kroz Sutorinsko polje. Za 12 časova palo je 250 litara kiše po kvadratnom metru, a to su količine koje naši potoci i kanali ne mogu prihvatiti svojim kapacitetom. Zbog nanosa zemlje, šljunka, pjeska ponovo je nakon ovih vremenskih nepogoda, došlo do zatvaranja većeg broja tumbina, prolaza, kanala, tako da su radnici ponovo u potocima i detaljno obavljaju čišćenje i probijanje. Imamo neuslovne prolaze, tumbine, kanale. Godinama su ulagani veliki napori da se održi njihova prohodnost. Sada, poslije nevremena došlo je do zatrpavanja, imamo problem na koji način da izvršimo probijanje, posebno potoka Pijavica, tamo gdje je izvršena izgradnja iznad samog potoka, navela je Jasmina Konjević.

Ona napominje da su ovo vanredne aktivnosti, veliki broj ekipa na terenu obavlja sanaciju posljedica nevremena.

– Ostalo je i dosta nanosa na putevima, na javnim i privatnim površinama, koji su se zadržali nakon plavljenja. Ekipe obavljaju čišćenje, veća ekipa je danas radila kod  vrtića u Bijeloj, tu je potok nakon povlačenja vode bio potpuno zatrpan velikom količinom  šljunka  i pijeska. Uspjeli su da sa manjim bagerom uđu u potok i izvuku veći dio materijala. Nemoguće je bilo da se deponuje na prilaznu saobraćajnicu, tako da je materijal odložen na zelenu površinu kod vrtića, odakle su radnici prenijeli materijal i utovarili na kamion koji je bio dalje lociran, objasnila je Konjević.

U dogovoru sa Službom komunalne policije i inspekcijskog nadzora, preuzeli su obavezu detaljnog čišćenja  lokaliteta od Autobuske stanice  prema Crvenom krstu,  sa gornje strane magistrale. To je zona magistralnog pojasa gdje je prisutan odron i klizište, koje se mora  sanirati.

-Čišćeno je juče oko gradilišta na Toploj dva, na raskrsnici prema Domu zdravlja. Velika količna šljunka i tamponskog materijala za potrebe gradilišta završila je niz ulicu Partizanskih majki i “došla” do zgrade Zavoda za zapošljavanje. I tamo je obavljeno čišćenje. Imamo problem sa zelenim otpadom. Građani u nastojanju da očiste dvorište povećali su količine, a naše ekipe su zauzete čišćenjem kanala. Polako se situacija na terenu normalizuje, ocijenila je Jasmina Konjević.

Odgovorno tvrdimo da su kanali završeni. Sam potok Nemila koji nam je toliko problema zadao, 15 dana prije nevremena je čišćen mašinski. Pijavica  20 dana prije nevremena. Sve što je moglo je odrađeno, ali jednostavno bila je enormna količina padavina, objasnila je direktorica Komunalno stambenog preduzeća.

Ona ukazuje na konstantne probleme sa bacanjem kabastog otpada, šuta, neprikladnih elemenata u potoke i kanale.

-Čak je bilo slučajeva da smo vadili karoserije auta, kao i kabasti kućni namještaj iz potoka i to je nešto što se redovno sreće i mi to čistimo. Tih stvari nije bilo u potoku  na početku padavina, ali voda koja je išla po samom zemljištu i terenu, to su bile bujice jer teren nije mogao da prihvati tu količinu vode, su podizale i nosile kabasti otpad u potoke i kanale, tako da je to bio slučaj ne samo sa potokom Nemila, nego i sa Pijavicom, potokom pored vrtića u Igalu i  potokom između Titove vile i groblja u Igalu. Sa svim kanalima je bilo problema. Ne zove se ni Ljuti potok bez razloga ljuti, isto tako ni potok Nemila, Pijavica, Opačica. To je nešto što su još naši stari prepoznali i zato ih tako nazvali, uvjerena je ona.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com