DRUŠTVO

IZVOĐAČ “BI KOD”  TRAŽI  OD PROJEKTANTA RJEŠENJE, ZA NASTAVAK RADOVA U MOJDEŽU

Radnici firme “Bi Kod”, koji su sa prekidima od 2015. godine angažovani  na sanaciji tunela Potkop u Mojdežu,  u organizaciji Uprave  javnih radova, suočavaju se sa učestalim odronima  na trasi na kojoj rade u tunelu.

Nakon  odrona većih količina zemlje i kamenja  angažovali  su eksperte  da iznađu adekvatna riješenja , da se spreče urušavanja u tunelu,  koji su trebali da saniraju još prošle godine, potvrdio nam je  direktor i vlasnik firme “Bi Kod” iz Podgorice Ivan Burić:

– Predstavnici  Direkcije, nadzora i profesor Tomanović iz projektantske firme “Geo T” iz Podgorice  su prije dva dana obišli gradilište u Mojdežu. Izvođač ih je upoznao sa problemima na terenu. Napravili su  koncepciju daljih aktivnosti u tunelu. Očekujemo da će nam dati rješenje šta da se radi. Vjerovatno, će rješenje dati prof. Tomanović, kao projektant.  Iz Opštine Herceg Novi su nas kontaktirali. Danas je u Opštini  trebalo da  bude održan sastanak, predstavnici Direkcije nisu mogli da dođu,  bili su službeno zauzeti, pa je sastanak odgođen,  ukazao je Burić.

Na gradilištu u Mojdežu na prokopavavnju tunela radi osam radnika.

– Riječ je o malom profile tunela,pa nije moglo da se smjesti više radnika. U tunelu se pojavljuje blatna masa koju čistimo .Očekivali smo da urušavanje  stane. Ne znamo odakle dolazi ta masa, da li  s površinskog dijela  ili unutar tunela,  što će morati da utvrde eksperti. Radnici rade čišćenje na 300 metara,  duboko u tunelu.

Odakle materijal dolazi – to će  na brdu da istražuju,  da se vidi postoji li gdje depresija?  Ne mora to biti spolja, može i unutra tunela da se napravi neka kaverna. Sve će eksperti istraživati , kako bi pronašli rješenje za ovaj problem i došlo se do mjesta spajanja sa starim tunelom što je cilj, objasnio je Burić.

Izvođač radova očekuje da će rješenje kojim će biti poznato – šta dalje, dobiti narednih dana.  Pri kraju je prva faza sanacije Potkopa, koja ima cilj da spreči potencijalna klizišta u Mojdežu.

Podsjećamo,  da je za prvu fazu Vlada Crne Gore proteklih godina izdvojila više od milion eura, a njenom realizacijom steći će se uslovi za procjenu situacije i izradu projektne dokumentacije druge faze, za koju je kapitalnim budžetom za 2020. godinu procijenjeno izdvajanje od oko 800.000 eura – podsjećaju iz Uprave.

Radovi su obuhvatili rekonstrukciju ulaznog portala, iskope i izgradnju ojačavajućih elemenata. Napominju da je izvođenje radova u velikoj mjeri uslovljeno vremenskim prilikama i da su mogući  samo u periodu kada je nivo podzemnih voda  nizak.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com